ZELENO SVJETLO IZ BRUXELLESA
Svinje i školjke iz Hrvatske i službeno na tržištu EU

svinjetina meso
Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Odluke kojima je okončan dugotrajan proces pregovaranja Hrvatske oko osiguravanja uvjeta kojima je bilo potrebno udovoljiti, a u svrhu stavljanja hrvatskih proizvoda na zajedničko tržište EU, usvojene su u Bruxellesu jednoglasno. Stupit će na snagu objavom u Službenom listu EU.
Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju kako je osiguravanje uvjeta za izvoz svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja na europsko tržište počelo s prvim danom 2005. godine kad je Hrvatska počela primjenjivati politiku necijepljenja svinja protiv bolesti klasične svinjske kuge
Nakon toga uslijedile su dvije uspješno suzbijene epidemije bolesti u domaćih svinja, no kako su slučajevi svinjske kuge bili potvrđeni i kod divljih svinja, bilo je potrebno EU dokazati da nema cirkulacije virusa kod divljih životinja te provoditi kontinuirani program nadziranja i kod domaćih, ali i kod divljih svinja.
Nakon skoro osam godina provedbe mjera i prikupljanja podataka kroz programe nadziranja svinja na slučajeve klasične svinjske kuge, konačno je omogućeno Hrvatskoj da dokaže kako svježe meso svinja i proizvodi od mesa svinja ne predstavljaju rizik za EU
Godinu kasnije, točnije od 2006, počeo je proces usklađivanja i osiguravanja uvjeta za izvoz školjkaša u EU, nakon čega Hrvatska svake godine izrađuje plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša.
Sukladno odluci iz Bruxellesa Hrvatska će u u EU moći izvoziti 'žive, smrznute, ohlađene ili prerađene školjkaše, bodljikaše, plaštenjake i morske puževe'.