OSLABIO OBRANU I UGROZIO NEUTRALNOST

Švicarskom vojniku novčana kazna zbog sudjelovanja u borbi protiv Islamske države

26.02.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Bivši švicarski profesionalni vojnik Hanne Johannes Cosar, koji je zapovijedao kršćanskom milicijom u borbi protiv tzv. Islamske države u Siriji, proglašen je na vojnom sudu krivim zbog kršenja švicarske neutralnosti

Kako javlja agencija Reuters, a prenosi The New York Times, Cosar je kažnjen s 500 švicarskih franaka, nakon što ga je švicarski vojni sud proglasio krivim zbog kršenja zakona koji zabranjuje sudjelovanje u borbama u drugim zemljama bez prethodnog odobrenja tamošnje vlade.

Cosar je, pored toga, uvjetno kažnjen s 4500 franaka.

Ovo je rijedak primjer da jedna europska država procesuira građane zbog borbe protiv tzv. Islamske države jer je uobičajeno kažnjavanje zbog pripadnosti snagama džihadista u Siriji i Iraku.

Cosar, čija se obitelj preselila iz Sirije u Švicarsku prije pedesetak godina, optužen je da se pridružio privatnoj vojsci čiji je cilj bila obrana sirijskih kršćana od snaga ISIL-a.

'Kao kršćani mi se ne borimo isključivo protiv Islamske države, već i protiv države koja nas mrzi', kazao je na sudu bivši narednik u švicarskoj vojsci.

  • +4
Rat u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Cosar je na sirijskom ratištu proveo dvije godine, nakon čega se 2015. vratio u Švicarsku, u kojoj je i uhićen poslije povratka pod optužbama da je oslabio švicarsku vojnu moć i ugrozio neutralnost države.

Vojniku je prijetila kazna do tri godine zatvora što se obično izriče švicarskim državljanima koji su se pridružili francuskoj Legiji stranaca bez odobrenja vlade. Cosar je kažnjen relativno blagom novčanom kaznom, a oslobođen je optužbi za poticanje drugih na borbu.