NJEMAČKA POKRENULA LAVINU

Švicarska u panici zbog tajnih računa

Bionic
Reading

Više europskih država je izrazilo zanimanje za podatke o klijentima švicarskih banaka koje će njemačka vlada otkupiti za 2,5 milijuna eura. Mediji javljaju da su razmjeri te afere daleko veći nego što se pretpostavljalo

Austrija se nada da će pomoću podataka koje će pribaviti njemačke vlasti otkriti i svoje utajivače poreza koji su svoj novac sakrili u Švicarskoj. Iz austrijskog Ministarstva financija je priopćeno da je Beč zainteresiran za obradu tih podataka u slučaju da se oni odnose i na austrijske građane. Također je istaknuto da je kupovina tih informacija u skladu s austrijskim pravom. Belgijski mediji javljaju da je i njihova vlada spremna isto postupiti, a slične vijesti stižu i iz Nizozemske i Danske.

Raste i pritisak iz Bruxellesa

Zbog tvrdokornog odbijanja legalnog davanja bankovnih podataka o mogućim utajivačima poreza njihovim matičnim državama, Švicarska se nalazi i pod sve većim pritiskom iz Bruxellesa. Njemački list Neue Osnabrücker Zeitung piše, pozivajući se na predsjednika Odbora za pravosuđe Europskog parlamenta Klaus-Heinera Lehnea, da u parlamentu postoje planovi za ograničavanje pristupa Švicarske EU-ovom zajedničkom tržištu. 'Preispitat ćemo više od stotinu sporazuma između EU-a i Švicarske kako bismo utvrdili koje mjere za gospodarski pritisak EU ima protiv Berna', izjavio je Lehne. On je naglasio da Unija može živjeti bez suradnje sa Švicarskom, što se u obratnom slučaju ne bi moglo reći.

Oštre kritike iz Švicarske

Afera je izbila nakon što je objavljeno da je jedan informant njemačkoj vladi za 2,5 milijuna eura ponudio CD s podacima o 1.500 njemačkih klijenata jedne švicarske banke koji su ondje uložili novac kako bi izbjegli plaćanje poreza u svojoj domovini. Nakon višednevnih rasprava o zakonitosti kupovine tih ukradenih podataka, vlada je ipak odlučila prihvatiti ponudu. Nakon toga su uslijedile oštre reakcije iz Švicarske koja smatra da Berlin time potiče krađu povjerljivih podataka. Unatoč tome, švicarska vlada je objavila da će nastaviti pregovore s Njemačkom o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Daleko veći iznos utajenih poreza?

Njemački list Süddeutsche Zeitung je 4. veljače objavio da se u aferi oko njemačkih utajivača poreza s računima u švicarskim bankama vjerojatno radi o daleko većim iznosima za koje je oštećena država. Dosad se pretpostavljalo da bi informacije otuđene iz jedne švicarske banke njemačkom proračunu mogle donijeti oko 100 milijuna eura, no ovaj list tvrdi da se radi o daleko većem iznosu neplaćenih poreza. U istom se tekstu kaže da je riječ o informacijama o klijentima banke Bank Credit Suisse, no ta je novčarska ustanova priopćila da nije utvrdila nestanak nikakvih podataka.