asadov stric

Švicarska sudi 'Hamanskom mesaru' za ratne zločine

12.03.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Iz Ureda državnog odvjetnika Švicarske priopćeno je u utorak da će suditi Rifatu al-Asadu, stricu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti iz vremena kad je bio vojni zapovjednik 1982. godine

Ured je u priopćenju naveo da je Asad optužen na švicarskom Saveznom kaznenom sudu za "naređivanje ubojstava, mučenja, okrutnog postupanja i nezakonitog pritvaranja" u veljači 1982. kada je zapovijedao snagama u sirijskom gradu Hami.

Protivnicima poznat kao "Hamanski mesar" zbog slamanja pobune u Hami na zapadu Sirije, Asad, bivši potpredsjednik zemlje, zapovijedao je snagama koje se terete za ubojstvo tisuća ljudi radi gušenja islamističkog ustanka.

Asad, koji još nije dao komentar, ranije je odbacio odgovornost za smrt u Hami.

Prema optužnici švicarskog tužiteljstva, u sukobu između sirijskih oružanih snaga i njihovih islamističkih protivnika život je u Hami izgubilo između 3.000 i 60.000 ljudi, uglavnom civila.

Rifat al-Asad (86) živio je od sredine 1980-ih u egzilu, najvećim dijelom u Francuskoj, nakon što je optužen za pokušaj svrgavanja tadašnjeg predsjednika Hafeza al-Asada, svog brata, Bašarova oca.

Vratio se u Siriju 2021. pobjegavši iz Francuske gdje je proglašen krivim za stjecanje milijuna eura preusmjerenih iz sirijskih državnih fondova.

Ured glavnog državnog odvjetnika pokrenuo je postupak za ratne zločine protiv Asada u prosincu 2013. prema načelu univerzalne nadležnosti i neprimjenjivosti zakonske zastare na ratne zločine.