odluka naroda

Švicarci na referendumu potjerali strana kasina i kladionice, ali i zapečatili sudbinu Zimskih olimpijskih igara

11.06.2018 u 15:37

Bionic
Reading

Švicarci su u nedjelju na referendumu podržali novi zakon kojim se blokiraju sve inozemne internetske stranice za kockanje, a istovremeno su glasači u švicarskom kantonu Valais odbili odobriti financijsku podršku za kandidaturu te zemlje za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine

Kako javlja BBC, čak 72,9 posto Švicaraca u nedjelju je, unatoč kritikama kako se njime provodi cenzura, zaokružilo 'da' za novi zakon o kockanju, prema kojem će rad na internetu biti dozvoljen samo kasinima i kladionicama registriranima u toj alpskoj zemlji.

Zakon su već izglasala oba doma švicarskog parlamenta, a trebao bi stupiti na snagu početkom iduće godine.

Švicarska vlada, naime, smatra kako će se ovim zakonom smanjiti broj ovisnika o kockanju.

U nedjelju su stanovnici kantona Valais na referendumu odbili odobriti 100 milijuna švicarskih franaka za kandidaturu Švicarske za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

>>> Švicarci izlaze na referendum o radikalnoj monetarnoj reformi i 'online' kockanju

Odluka švicarskih birača označava kraj pokušaja te zemlje da bude domaćin Igara koje su trebale biti održane u Sionu, glavnom gradu Valaisa.

'Ovo je kraj projekta dovođenja Zimskih olimpijskih igara u Sion 2026. Nismo mogli uvjeriti većinu glasača da je to razuman i održiv projekt. Na kraju, sve se vrti oko novca i ljudi su bili zabrinuti da bi to bilo preskupo', izjavio je nakon objavljivanja rezultata referenduma glasnogovornik kampanje Alexander Waefler.

Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, od glasača u Valaisu traženo je da odobre financije koje bi se koristile za sigurnost i izgradnju trajne sportske infrastrukture.