CORnUovo IZVJEŠĆE

Nakon 27 godina otkrivena najstrože čuvana hladnoratovska tajna švicarske vojske

30.04.2018 u 20:23

Bionic
Reading

Dugoočekivano izvješće o najstrože čuvanoj tajni švicarske vojne postrojbe iz razdoblja Hladnog rata objavljeno je ovih dana, 27 godina nakon njegova sastavljanja, i donosi dosad nepoznate činjenice o neutralnosti te alpske države

Objavljivanje tzv. Cornuova izvješća, naime, otkriva kako je neutralna Švicarska imala iznenađujuće blisku vojnu suradnju s Velikom Britanijom, jednom od najvažnijih članica NATO saveza. Kako piše BBC, objavljivanje izvješća izazvalo je mnogo pažnje u Švicarskoj, no dio čitateljstva je ostao razočaran jer je švicarska vlada pedantno redigirala detalje vezane za švicarsku vojnu ulogu unutar Sjevernoatlantskog saveza.

U tzv. Cornuovu izvješću koje je dobilo ime po sucu Pierreu Cornuu koji ga je i sastavio, spominje se postojanje postrojbe švicarske vojske nazvane kodnim imenom P-26. Radi se, naime, o postrojbi koja je u jeku Hladnog rata bila sastavljena od 400 vojnika obučenih za borbu iza neprijateljskih linija i koja je bila spremna vojno se oduprijeti u slučaju sovjetske invazije na Zapad.

Valja napomenuti kako je postojanje te postrojbe bilo tajno sve do 1991. godine, a većina informacija o njoj još uvijek je obavijeno velom tajni. Kada je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća otkriveno postojanje te vojne formacije, ograničene informacije sugerirale su kako su njezini časnici imali usko suradnju s određenim brojem članica NATO saveza.

Ono što posebno zabrinjava, ističe britanska televizija, veze su švicarske tajne postrojbe s britanskim tajnim službama MI5 i MI6.

Pripadnici švicarske postrojbe P-26 su, otkriva BBC, redovito odlazili u Britaniju gdje su, koristeći lažne identitete, trenirali gerilsko ratovanje i tehnike sabotaže, a posebna pažnja se posvećivala napadima na rafinerije te tehnike brzog osvajanja neprijateljskih objekata poput podmornica u pokretu na površini mora.

Ukoliko bi, pak, Švicarska bila napadnuta, tajna postrojba je imala plan premjestiti svoje zapovjedno središte na britanski teritorij, dok je sva oprema za tu operaciju bila uskladištena u švicarskom veleposlanstvu u Londonu.

>>> Švicarska vojno neutralna? Posljednjih 30 godina triput je greškom okupirala Lihtenštajn!

Postrojba je, također, bila opremljena tzv. Harpoonom, šifriranim sustavom za komunikaciju koji koriste mreže NATO-vih postrojbi za boravak iza neprijateljskih linija i komunikaciju s ostalim članicama tog vojnog saveza.

Inače, švicarska vojska je i za vrijeme Drugog svjetskog rata u svojem sastavu imala slične postrojbe, pa je tako postojala specijalna postrojba koja je trebala zaustaviti njemački prodor ukoliko bi nacisti pokušali osvojiti tu alpsku državu. Postrojba se, naime, u slučaju napada trebala povući na skrivene položaje na alpskim vrhuncima i tamo nastaviti partizansko ratovanje protiv osvajača.

  • +3
Švicarska vojska Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Postojanje postrojbi spremnih oduprijeti se nacistima, za razliku od P-26, u Švicarskoj se nikad nije krilo. O postrojbi P-26 osnovanoj 1979. godine znalo je tek sedam članova tadašnje švicarske vlade. S druge strane, britanske tajne službe znale su sve pojedinosti o toj postrojbi.

Nakon objavljivanja Cornuovog izvješća Švicarci smatraju kako je postojanje postrojbe P-26 izravno ugrozilo neutralnost države te kako su njezinim postojanjem izigrani vlada, parlament i sami državljani te zemlje.

>>> Nijemci uhitili švicarskog bankara koji je špijunirao njemačke istražitelje

Švicarska vlada još uvijek taji imena članova postrojbe, kao i lokacije na kojima je djelovala, no dio građana smatra kako bi svi oni koji su upravljali tajnom vojnom postrojbom bez dozvole parlamenta ili glasača trebali odgovarati. Sumnje su dodatno porasle kada je objavljeno da je nestalo 27 stranica dokumenata vezanih za P-26, što je potvrdila i tamošnja vlada.

Postrojba P-26 osnovana je u najvećoj tajnosti Izvor: Društvene mreže / Autor: SRF DOK

Cjelokupno izvješće, inače, ostaje pod pravilom pedesetogodišnjeg veta te bi trebalo biti objavljeno po njegovom isteku 2041. godine.