POŽELJNA POLITIČKA UDAVAČA

Svi bi Švaljek (osim Bandića) u svojim redovima

02.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Sandra Švaljek poželjna je politička udavača. Bila je i prije nego što joj je Milan Bandić preko kurira Roberta Ljutića usred sjednice Skupštine poslao odbijenicu, oduzevši joj punomoć obavljanja gradonačelničkog posla, ali i sada kada je odlučila odmrznuti zastupnički mandat gradskom parlamentu

Priželjkivao ju je HDZ, pa se u kombinacijama spominjao SDP, a posljednji nizu udvarača pridružio se HNS koji u Skupštini ima tek dva zastupnika i s njom bi mogao osnovati klub.

No što će i kako će djelovati Švaljek, zasad nije poznato.

Stoga su mnogi jučerašnju najavu iz Ministarstva branitelja, u kojoj je stajalo da će uz ministra Predraga Matića ključeve stanova branitelja danas na Vrbanima uručiti i Švaljek, iščitali kao njezino naginjanje ulijevo. 

Doduše, nije najjasnije u kojem je svojstvu Švaljek uopće trebala biti ondje budući da je dala ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika, a mandat u Skupštini, iako je zatražila njegovo odmrzavanje, još nije formalno aktiviran.

Kako se na dodjeli nije pojavila, neslužbeno se doznaje da je dolazak na događaj otkazala tek sat-dva ranije; zbližavanje sa SDP-om očito je otpalo.


Tko će s kim u Skupštini s obzirom na to da je Bandićeva lista raskinula koaliciju s HSLS-om, HSS-om i Vladimirom Ferdeljijemu sferi je spekuliranja. Za donošenje odluka potrebno je 26 ruku, bez Švaljek gradonačelnikova lista spala je na 16. Iako se svi kunu da će dobre odluke uvijek podržati, jasno je da to treba uzeti s rezervom, jer figa u džepu moćno je oružje kojim se političari rado služe.

Upitan vrbuje li HSLS bivšu zamjenicu gradonačelnika, Darinko Kosor, šef liberala odgovorio je da oni nikoga ne vrbuju te da on za Švaljek misli da je najbolje da je nezavisna od svih.

'Mi nikoga ne vrbujemo. Za nju mislim da je najbolje da je nezavisna od svih, pa i od HSLS-a, i od HDZ-a, i od SDP-a, i HNS-a i nezavisne liste Milana Bandića', kazao je Kosor i dodao da ona u klubu HSLS-a i HSS-a neće biti.

Objasnio je da je to zbog toga jer misli da je najbolje da je Švaljek nezavisna od svih klubova, pa i njihovog HSLS-a i HSS-a. 'Znam da vam to čudno zvuči, ali ja nisam kao SDP, HDZ i HNS, koji vrbuju', istaknuo je Kosor.

Kome će se Švaljek prikloniti i hoće li ikome, ostaje za vidjeti, a ono što ćemo prije doznati je hoće li sud (do 10. travnja) iz pritvora na slobodu pustiti ili će iza rešetaka ostaviti Bandića dok se ne ispitaju svi svjedoci u aferi Agram. S obzirom na to  da je njih još sedamdesetak, a Bandić je prekršio uvjete prijašnjeg puštanja na slobodu, za očekivati je da će u Remetincu ostati još neko vrijeme. Vesna Kusin trenutačno svira po remetinečkim notama i potrebe za prijevremenim gradonačelničkim izborima zasad nema.

'S Kusin je stigla nova politika'

Kako se Švaljek nije pojavila na podjeli stanova, ključeve je braniteljima uručio Matić izrazivši žaljenje zbog njezina nedolaska, jer je 's njom prije nekoliko mjeseci sve bio dogovorio i dobro surađivao'. Da s njezinom zamjenom Vesnom Kusin stvari ne idu u tom smjeru, bilo je vidljivo jučer kada je Bandićeva desna ruka otkazala zajedničku dodjelu stanova i to odlučila napraviti sama zbog čega je svećenik koji je sve trebao blagosloviti, zbunjen razvojem događaja, sve odlučio otkazati. 'Čim je došla nova zamjenica, vidljiva je nova politika', komentirao je jučerašnje događaje Matić.