MATANIĆEVA ZAVRŠNA OBRANA

'Šverc oružjem mi je osnovna djelatnost'

19.10.2010 u 11:21

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića prvooptuženi Robert Matanić iznosio je završnu obranu u kojoj je u više navrata ponovio da nema veze s navedenim kaznenim djelom, a često je ponavljao i riječi poput 'laž' i 'izmišljotina'

Matanić je negirao dio iskaza trećeoptuženog Amira Mafalanija i krunskog svjedoka Tomislava Marijanovića, a prilikom iznošenja obrane osjetio je potrebu pojasniti svoju upućenost u poznavanje oružja i borilačkih vještina.

Prvooptuženi je kazao da se bavi borilačkim vještinama od 11. godine, a prva znanja o oružju stekao je već sa 12 godina.

'Trgovina oružjem, borilačke vještine i sport oduvijek su me zanimali. Mene se zbog toga danas pokušava prikazati negativno u medijima. To što nešto znam o oružju ne znači da sam manijak, luđak i ubojica, a to po optužnici i nekim svjedocima tako ispada. Prvi novac sam zaradio od preprodaje oružja, to je moja osnovna djelatnost i po tome sam poznat, ali to ne znači da sam luđak', istaknuo je Matanić.

Naglasio je i da mu se danas, s odmakom od dvije godine od posljednjeg ubojstva, stvari čine jasnijima, odnosno da je on samo trebao poslužiti kao odstupnica Željku Milovanoviću kojem se za isto djelo sudi u Beogradu.

'Nikad sebi ne bih dopustio grešku kakva se dogodila sa skuterom. Ni sa 15 godina ne bih si dopustio takvu pogrešku. Ja sam samo trebao poslužiti kao odstupnica Milovanoviću, zbog svog imena, da bi se teže došlo do naručitelja i počinitelja ovog djela. Zapravo sam bio sretan da je kupljeni skuter imao uredne papire i da mu se moglo ući u trag', zaključio je Matanić.

Za razliku od Matanića ostali optuženici nisu osjetili potrebu nešto dodavati već su ostali kod svojih ranijih iskaza, pa će tako u srijedu krenuti iznošenje završnih riječi obrane i tužitelja.