OTPADNE SIROVINE

Sve više Slovenaca preživljava od smeća

01.02.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Sve više ljudi u Sloveniji svoje kućne budžete popravlja prodajom otpadnih sirovina pa je samo najveća ovlaštena tvrtka za njihovo prikupljanje u 2012. godini izdala oko 30.000 potvrda fizičkim osobama radi prijave poreza na dohodak, piše u petak ljubljanski 'Dnevnik'

'Nekad je važilo da bakar donose samo Romi, ali od toga je ostao samo mit', rekao je za taj dnevni list Gregor Tuerk iz ljubljanskog "Dinosa", tvrtke za prikupljanje otpadnih sirovina koja diljem zemlje ima 21 skladište.

Turk je zadužen za metalni otpad, ali upozorava da trend 'svi donose sve', od papira i plastike do starog željeza i obojenih kovina, traje već nekoliko godina, zato više ni metalni otpad nije isključiva domena Roma, kako je to važilo ranije.

Područje prikupljanja otpadnih sirovina u Sloveniji nije dobro regulirano, tvrdi Turk. Tako sakupljači otpadnih sirovina koji žive bliže Austriji ili Madžarskoj svoju robu voze tamošnjim otkupljivačima, makar uz nižu cijenu, jer tako izbjegavaju poreznu prijavu u domovini.