siva zona u prodaji

Sve više školaraca 'zakačeno' na nikotinske vrećice. Psihijatar upozorava na njihove opasne posljedice

14.10.2023 u 06:20

Bionic
Reading

Dok se diljem svijeta pokušava stati na kraj klasičnim cigaretama, čini se da svaki dan iskaču novi proizvodi bazirani na nikotinu te da, nažalost, dospijevaju i u ruke maloljetnika. Iako je prodaja duhanskih proizvoda zabranjena mlađima od 18, u Hrvatskoj se razbuktalo korištenje nikotinskih vrećica

Nastale ranih 2000-ih, nikotinske vrećice posljednjih mjeseci postale su pravi hit među hrvatskim školarcima. Radi se zapravo o dehidriranom nikotinu, pakiranom u vrećice s različitim okusima - od mentola do šumskog voća. Nikotinske vrećice vrlo su slične švedskom snusu, duhanu za oralnu uporabu koji se ne žvače, no za razliku od snusa - ne sadrže duhan.

Švedski snus zabranjen je od 1992. u Europskoj uniji, a Švedska kao članica izuzeta je od te zabrane na temelju Ugovora o pristupanju, ali pod uvjetom da zajamči da taj proizvod neće prodavati izvan zemlje, pojašnjava za tportal Ivan Ćelić, šef Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče i psihijatar koji se bavi ovisnostima o sintetičkim drogama.

S nikotinskim vrećicama nešto je drugačija priča jer su noviji proizvod i zasad uglavnom dostupne. 'Porast nikotinskih vrećica dio je šireg trenda u kojem proizvođači duhana žele istaknuti alternative klasičnim cigaretama, uključujući e-cigarete. Za e-cigarete već imamo znanstvenu osnovu da dokažemo da su mnogo manje štetne od cigareta i da su učinkovita pomoć pri prestanku pušenja. Danas to ne možemo reći za nikotinske vrećice', kaže nam Ćelić.

S obzirom na to da se radi o novom proizvodu, a da posljedice konzumiranja nisu potpuno istražene, još uvijek je preuranjeno govoriti o nekoj trajnoj šteti koju izazivaju nikotinske vrećice. Međutim Ćelić itekako upozorava na već poznate štetne učinke nikotina.

'Kad uđe u mozak, nikotin stimulira acetilkolinske receptore koji igraju važnu ulogu u učenju, pamćenju i kognitivnoj obradi. U bilo kojem obliku stvara ovisnost i šteti mozgu u razvoju. Istodobna uporaba nikotinskih vrećica i drugih duhanskih proizvoda povećava rizik od ovisnosti. Od početka ove godine bilježimo pojedinačne slučajeve incidentnih situacija s učenicima završnih razreda osnovnih škola. Stoga je važno educirati ne samo učenike, nego i njihove roditelje te nastavnike', kaže Ćelić za tportal.

Osim izazivanja ovisnosti, nikotinske vrećice imaju fizički vidljivije posljedice, s obzirom na to da se stavljaju između gornje usne i desni. 'Konzumacija nikotinskih vrećica može izazvati probleme s desnima. Kada se stavljaju između gornje usne i desni, nikotin i drugi kemijski spojevi iz vrećica dolaze u izravni kontakt s desnima i usnom sluznicom, što može izazvati iritaciju, upalu i parodontozu. Problemi s desnima nisu samo estetski problem, nego i ozbiljna ugroza po oralno zdravlje', kaže Ćelić, dodavši da dugotrajna uporaba nikotinskih vrećica samo povećava rizik od ovih problema.

Nikotinske vrećice i snus Izvor: Profimedia / Autor: Lnystock / Alamy / Alamy / Profimedia

Za razliku od nekih težih droga, nikotinske vrećice, koliko je poznato našem sugovorniku, nisu izazvale smrtne slučajeve. 'No jesu intoksikaciju djece i adolescenata, uz smeteno i dezorijentirano ponašanje, što je zahtijevalo hitnu medicinsku intervenciju', dodaje.

'Najvažnije je onemogućiti prodaju nikotinskih vrećica maloljetnim osobama jer su posljedice po mentalno i fizičko zdravlje mladih ljudi najpogubnije. U Belgiji se zabranjuje oglašavanje ovih proizvoda i njihova prodaja maloljetnicima. Međutim, kao rezultat ograničenog nadzora i činjenice da su ti relativno novi proizvodi još uvijek u zakonski sivoj zoni, djeca i adolescenti dolaze u kontakt sa snusom', zaključuje Ćelić.