DISKRIMINIRAJUĆA PRAKSA

Sve više hotela u Španjolskoj zabranjuje ulazak djeci kako bi gostima pružili mir i tišinu

30.01.2022 u 10:45

Bionic
Reading

U Španjolskoj raste broj hotela koji zabranjuju ulazak djeci kako bi svojim gostima pružili mir i tišinu, no tu odluku neki roditelji i pravnici smatraju diskriminirajućom.

Hotel Neptuno na kanarskom otoku Gran Canaria bio je jedan od prvih u Španjolskoj s natpisom "Adults only" (samo odrasli). Gostima obećaje tišinu u sobama, a u restoranima stolove gdje nema obitelji.

"Ovakvi hoteli rastu poput sapunice", kaže direktor hotela Armando Romero. "Sada nedostaju hoteli koji dopuštaju ulazak djeci", dodaje šaleći se.

Na rastući trend ukazuje i internetska stranica Adults Only Holidays koja nudi stotine smještajnih objekata u gotovo čitavom svijetu gdje se može uživati "u ugodnim praznicima bez djece".

Neki roditelji su se zbog toga našli u situaciji da im je bio zabranjen ulazak kada su se pojavili na vratima s djecom. Takve slučajeve su prijavili udruzi za zaštitu potrošača FACUA zatraživši da to istraže i bude li moguće otpočnu postupak kažnjavanja.

"Primili smo velik broj žalbi, veći nego bismo htjeli imati", rekao je dopredsjednik udruge Miguel Ángel Serrano za španjolsku televiziju TVE.

Psihologinja Verónica Pérez tvrdi da se radi o “niñofobiji” (špa. niño = dijete).

"Ovdje se ne isključuje djecu zato što je mjesto opasno ili neadekvatno za njihov uzrast nego zato što njihovo prisustvo smeta, ljuti i izaziva neugodu", kaže. "Da se primjerice nekoga ne pušta zbog boje kože to bismo smatrali odstupanjem od normalnog ponašanja", dodaje.

Predsjednik udruge za zaštitu maloljetnih osoba Aprodeme, Francisco Cardenas, nešto je blaži pa kaže kako je na djelu "problem suživota".

Na pitanje je li takva praksa zakonita mnogi pravnici se ustručavaju od jasnog odgovora te kažu da je to "kompleksno pitanje".

Prema članku 14. španjolskog ustava svi su Španjolci jednaki pred zakonom te ne smije prevladati diskriminacija na osnovi mjesta rođenja, rase, spola, vjeroispovijesti te bilo kojeg drugog osobnog ili socijalnog uvjeta ili okolnosti.

Negiranje ulaska djeci bilo bi stoga protivno ustavu.

Hoteli se zato služe jednom od tri strategije za izbjegavanje takve kvalifikacije: pravom na prihvaćanje potencijalnih gostiju, interesom zaštite maloljetnih osoba te ponudama koje su atraktivne samo odraslima poput romantičnih aranžmana.

Pravo na prihvaćanje potencijalnih gostiju, koje se ponešto razlikuje od pokrajine do pokrajine, temelji se na pravu vlasnika objekta da odbije ulazak osobi koja se neadekvatno ponaša ili provodi potencijalno opasnu radnju.

Pravnica María Giraldes kaže da se zabrana ulaska djeci temeljena na tom razlogu može pobijati na sudu

Hoteli često kao argumet koriste zaštitu maloljetnih osoba navodeći prisustvo alkohola ili ambijent koji nije pogodan za razvoj djece.

"Štite se navodnom brigom za djecu", napominje Giraldes. "No ne smatraju djecu subjektom s pravima", dodaje.

U Španjolskoj se ponuda smještajnih usluga samo za odrasle ne kažnjava ako se adekvatno oglašava. Hotel, primjerice, objavi reklamu o "romantičnom aranžmanu" i doda "adults only" čime vjerojatno neće zaprimiti interes obitelji jer one obično žele program koji uključuje njihovu djecu.

Romero iz hotela Neptuno priznaje da nije zakonski dopušteno zabraniti ulazak djeci, no kaže da njegov hotel preporučuje gostima "da ne vode djecu jer neće uživati tijekom boravka".