BUDIMO SOLIDARNI

Sve je više siromašnih i beskućnika! Evo kako im pomoći

13.12.2012 u 11:27

Bionic
Reading

Kao i bezbrojne udruge, međunarodne i nacionalne organizacije, škole i vrtići po cijeloj Hrvatskoj, humanitarnu akciju za pomoć najpotrebitijima organizirala je, postavljanjem info štanda na zagrebačkom Zrinjevcu, i Kršćanska zaklada EKO–S.O.S. iz Zagreba koja će pored najpoznatije zagrebačke sjenice ostati sve do 31. prosinca. U okvirima svojih mogućnosti, pomoć onima koji za ove blagdane možda neće imati ni za elementarne stvari, poput struje ili hrane, odjeće ili obuće, možete pružiti svakoga dana od 10 sati ujutro do 22 sata uvečer na njihovom štandu, i to prehrambenim i robnim donacijama, sitnim potrepštinama i sličnim

Zaklada također apelira na sve one koji imaju vremena i žele ga iskoristiti u pomaganju drugima da se prijave za suradnju, podršku, volontiranje i, uopće, bilo koji oblik pomoći onima kojima je to napotrebnije. Akcija koju je EKO S.O.S. započeo temelji se ustvari na čak sedam projekata. Usmjereni su na aktivno pomaganje socijalno najugroženijima za što su, ipak, i uz hranu, robu, volontere i suradnike, potrebna i sredstva. Tako se uz sve gore navedeno, ovoj humanitarki može i financijski pomoći i to uplatom na žiroračun EKO S.O.S-a - 2340009-1110431949, a kontaktirati EKO S.O.S. možete na njihovoj službenoj stranici www.eko-sos.hr .

'Podijelili smo humanitarku u sedam akcija, a prvo nam je prikupljanje humanitarne pomoći za osobe kojima je najpotrebnije, poput hrane ili lijekova. Zatim pružanje usluga volontera i suradnika (kao kućanski poslovi i razna pomoć), organiziranje dnevnog centra (vrsta 'hitne pomoći' kada u hladnoj noći ljudi nemaju kamo), pronalazak i organiziranje mjesta za stanovanje, što je zamišljeno prije svega kroz stambene zajednice u kojima bi bila dva ili više korisnika, pomoć radno sposobnim korisnicima pri pronalasku honorarnog zaposlenja, pronalazak i organiziranje lokacija za prikup pomoći, donacija i prijava za volontiranje i suradnju te, kao posljednja, sedma akcija, darivanje sredstava putem zajedničke podjele i obilaska korisnika, omogućavanjem izravnog kontakta s korisnicima, objavom u tiskovinama i internetskoj stranici zaklade o tome', objasnio nam je Josip Matić iz Kršćanske zaklade EKO-S.O.S.

'Kako bi se pomoglo da prežive zimu onima kojima je ovo današnje društvo okrenulo leđa i protjeralo na margine gdje se osnovne potrepštine za život sakupljaju u kantama za smeće, pozivamo Vas na pomoć i suradnju. Prostorni kapaciteti postojećih prihvatilišta i prenoćišta nisu dovoljni i veliki broj beskućnika ne može ostvariti ni osnovna ljudska prava jer im zakonska regulativa ne ide dovoljno u susret. Nemaju usto ni dovoljno financijskih i drugih sredstava da se uopće uključe u sustav socijalne skrbi i svi bi, i pored onih koji su za to zaduženi jer vidimo kako obavljaju svoj posao trebali biti dovoljno socijalno osviješteni i pružiti jedni drugima ruku jer nema bolje pomoći od neposredne', zaključio je Josip Matić.


Očiti pokazatelj sve dubljeg rascjepa između sve manje onih koji imaju i sve više onih koji nemaju, sve manje onih koji se voze u automobilima (ali zato sve boljim i boljim) i sve više onih koji im na semaforima kucaju na prozore 'žicajući' pokoju kovanicu zorno možemo prikazati i kroz ogroman broj humanitarnih akcija, kojih se čini da u Hrvatskoj nikada nije bilo više. Ipak, i brojke koje svakodnevno možemo čuti u medijima o tome koliko je neka banka ili slična ustanova donirala, ili koliko su u ovoj ili onoj humanitarki građani prikupili za socijalno ugrožene obitelji pokazuje da su Hrvati, koliko god mana imali, ipak solidaran narod. Barem u predblagdansko i blagdansko vrijeme.