korupcijska hobotnica

Sve je veći popis dužnosnika koji su pokušali srediti državni ispit preko Josipe Rimac

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 28.08.2020 08:39
  • Objavljeno 28.08.2020 u 08:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Najnovije USKOK-ovo proširenje istrage protiv donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac obuhvatio je cijeli niz slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita

USKOK je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac.

Iako ju je USKOK istraživao zbog afere Mercedes te mogućeg namještanja natječaja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, prijašnja ministrica Gabrijela Žalac na kraju je “pala”, prema zasad neslužbenim informacijama kako piše Jutarnji list, zbog poticanja Josipe Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni stručni ispit bez obzira na to je li to zaslužio. Rimac se, navodno, potrudila da joj napravi tu uslugu.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti, doznaje Jutarnji list, da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda. Osim njega, USKOK je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Josipe Rimac i njezinih sada veza u Ministarstvu uprave - suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva - stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću. Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit, piše Jutarnji list.

Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, sada je USKOK tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulentića.

I na koncu, proširenjem istrage obuhvaćen je i aktualni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Validžić, inače suprug spomenute Anite Validžić koja je s Rimac rodbinski povezana. Validžića je Vlada već jučer razriješila spomenute dužnosti.

USKOK ga tereti da je na zahtjev i u dogovoru s Josipom Rimac pokušavao ishoditi povoljne odluke za tvrtku C.E.M.P. vezano za višu otkupnu cijenu struje, urgirajući za vlasnike vjetroelektrane najprije u HROTE-u, a potom, kada mu oni nisu izašli ususret, i kroz ministarstvo u kojemu je radio. USKOK je u svojem priopćenju naveo kako je, zapravo, uhićenje Josipe Rimac spriječilo da Ministarstvo donese odluku kojom bi se pogodovalo C.E.M.P.-u.

Josipa Rimac, koja je od kraja svibnja u istražnom zatvoru u Remetincu, jučer je u povodu novog proširenja istrage dovedena u prostorije USKOK-a u Vlašku ulicu. Kako je nakon ispitivanja izjavila njezina odvjetnica Lidija Horvat, Rimac je izjavila da se ne osjeća krivom te je iznijela svoju obranu, ali nije željela odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu danas bi trebao odlučiti postoji li opasnost da Rimac utječe i na novopredložene svjedoke, “proizašle” iz posljednjeg proširenja istrage. O tome ovisi hoće li opet produljiti istražni zatvor ili će je pustiti da se brani sa slobode. Inače, ovom aferom sada su obuhvaćene ukupno 32 osobe.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!