DUZS UVJERAVA

Sve je spremno za protupožarnu sezonu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 10:13
  • Objavljeno 08.06.2011 u 09:45
požar kanader vatrogasci

požar kanader vatrogasci

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Supic

Sve je spremno za protupožarnu sezonu, uvjeravaju iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje

Sve zadaće iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2011. godinu, prihvaćenim od Vlade RH, provode se predviđenom dinamikom i u utvrđenim rokovima, piše u priopćenju DUZS-a.

Objašnjavaju da će tijekom ovogodišnje protupožarne sezone biti organizirane 24 dislokacije, i to u četiri baze Državnih intervencijskih postrojbi u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru, zatim u 12 sezonskih intervencijskih vatrogasnih postrojbi na Korčuli, Hvaru, Braču, Visu, Lastovu, Mljetu, Pelješcu, Prevlaci, Šolti, Dugom Otoku, u Vodicama i Tisnom te u osam dislokacija po posebnoj procjeni županijskih vatrogasnih zapovjednika (Živogošće, Drvenik, Bogomolje, Kukljica, Lovinac, Valbandon, Brijuni i Oklaj).

U navedenim organiziranim dislokacijama iz kontinentalnih županija na području priobalja bit će angažirano 178 vatrogasaca sa 61 vozilom u svakoj smjeni, koja traje dva tjedna. Kao potpora gašenju požara iz zraka na raspolaganju će, po potrebi, biti i letjelice HRZ-a - Canadairi, AirTractori i helikopteri s uređajem za gašenje.

Planirano vrijeme dislokacija vatrogasnih snaga i tehnike je 30. lipnja, a sukladno procjeni (ovisno o vremenskim uvjetima), dislociranje može početi i ranije. Glavnu ulogu u koordinaciji, praćenju i vođenju gašenja velikih požara otvorenog prostora ne samo na području priobalja, nego na cijelom teritoriju Hrvatske ima Operativno vatrogasno zapovjedništvo priobalja, smješteno u Divuljama pored Splita.

DUZS podsjeća i da je, sukladno izvješću Vatrogasnog operativnog središta, u ovoj godini do 31. svibnja buknulo ukupno 1.850 požara na području priobalja, koji su zahvatili površinu od oko 20.414 ha trave, makije, niskog raslinja, borove šume i hrastovine. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine bilo je 455 požara na području priobalja koji su zahvatili oko 1.546 ha trave, niskog raslinja, borove šume i hrastovine.

Na gašenju požara u ovoj godini do 31. svibnja zračne snage na području priobalja angažirane su 78 puta, a u istom razdoblju prošle godine zračne snage na području priobalja angažirane su 10 puta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi