OXFAM O PROPASTI SUSTAVA HRANE

Svakodnevno gladuje 925 milijuna ljudi

31.05.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Potražnja hrane porast će do 2050. godine za 70 posto, a rast cijena hrane, financijska kriza i vremenske nepogode već su pogoršali krizu hrane i sustav se urušio, upozorila je u utorak humanitarna udruga Oxfam

'Sustav hrane u svijetu prilično je urušen', rekla je izvršna direktorica te britanske udruge Barbara Stocking najavljujući kampanju za pomoć gladnima.

Svakoga dana 925 milijuna ljudi u svijetu gladuje zbog rasta cijena hrane i cijena nafte, zbog borbe za vodu i zemlju te zbog klimatskih promjena.

Za obuzdavanje rasta cijena hrane valja ograničiti spekulacije s poljoprivrednim proizvodima na burzama jer one čine cijene nestabilnima, drži Oxfam koji se k tomu protivi kampanji proizvodnje biogoriva iz hrane.

'Velike sile, stare i nove, moraju surađivati, a ne natjecati se, moraju dijeliti izvore, graditi pomirbu i boriti se s klimatskim promjenama', napominje Oxfam.

Udruga je uvjerena da vlade siromašnih zemalja moraju dobiti svoje mjesto u pregovorima o borbi protiv globalnog zagrijavanja jer te su zemlje na prvoj crti bojišnice protiv klimatskih promjena budući da se upravo u njima vode mnoge bitke za zemlju, vodu i hranu.