NATALITET U CRVENOM

Svake dvije godine izgubimo grad veličine Koprivnice

02.02.2014 u 18:13

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se prosječno godišnje rodi 10.000 djece manje nego što ljudi umre, pa svake dvije godine nestane gotovo grad veličine Koprivnice, crna je to statistika na koju godinama upozoravaju demografi. Iz Vlade do kraja godine najavljuju novu nacionalnu obiteljsku politiku, a stručnjaci poručuju: Nužna nam je dugoročna demografska politika koju će podržati svi ključni čimbenici društva

'U posljednjih 20 godina nijedna vlada nije vodila demografsku politiku, niti je ozbiljno shvatila važnost ovog velikog problema", ističe demograf Anđelko Akrap.

'Donosile su se razne strategije, no nijedna nije provedena, a sad je krajnje vrijeme da se to promijeni. Treba nam dugoročna demografske politike, a u kreiranju one gospodarske, prioritet moraju biti mladi koji sve više odlaze iz Hrvatske. Moramo riješiti problem egzistencije, nedovoljnih kapaciteta jaslica ivrtića.

Nezaposlenost mladih, nemogućnost rješavanja stambenog problema,niska primanja, pa se ne može riješiti niti stambeni kredit. Stambenaopskrba se uklapa u socijalnu strategiju. Za mlade to nigdje ne smijebiti prepuštenu tržištu. Rješavanje tih problema subvencionira država.To je ključno', zaključioje Akrap.