PANKER NJEC HRANJEC

Svaka čast pravim braniteljima, ali šator je hrvatski apsurd

20.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Zagrebački panker Davor Njec Hranjec, koji je prije sedam mjeseci proveo 'javno istraživanje' pročitavši naglas roman Marije Jurić Zagorke 'Tajna Krvavog mosta' na tramvajskoj stanici u Savskoj 77, preko puta šatora ispred Ministarstva branitelja, na prvu godišnjicu podizanja braniteljskog šatora kaže kako smatra da taj 'apsurd mora jednom prestati'

'Taj šator je apsurd, kao i mnogi drugi apsurdi u Hrvatskoj. Čini se da ljudi više ne obraćaju pažnju na taj apsurd, kao i na mnoge druge u Hrvatskoj, no očito je da su šatoraši ustrajni u svojoj nakani, iako njihovi zahtjevi zapravo nisu artikulirani', kazao je za tportal Njec Hranjec koji je svojim istraživanjem zaradio popularnost, ali i negodovanja.

'Mislim da taj šator zorno prikazuje situaciju u Hrvatskoj od koje je mnogima muka', izjavio je panker koji dodaje da je politikantstvo koje ima svrhu pridobiti vlastitu korist u ime realne politike, a na štetu naroda, ušlo u sve pore i ne bi ga čudilo da se šator sklopi ako na predstojećim izborima pobijedi Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om, koji, smatra, stoji iza prosvjeda.

'Kao i mnogo toga u Hrvatskoj, ne bi me čudilo da šator nestane ako pobijedi HDZ, čime bi se potvrdile ranije pretpostavke i pale bi sve maske', misli Hranjec.

Podsjetimo, 26-godišnji Hranjec je sredinom ožujka na glas petnaest sati i 15 minuta čitao Zagorkin roman radi eksperimenta kojim je želio provjeriti hoće li prije završiti rat ili će on pročitati povijesni roman. Na tu akciju potaknuli su ga aktualna situacija u Hrvatskoj i stalno spominjanje rata, kojeg smatra najvećim civilizacijskim kriminalom.

'Svaka čast pravim braniteljima, a to su, smatram, svi oni koji žele prekinuti rat, a ne na njemu se bogatiti i koristiti ga za daljnji teror sugrađanki i sugrađana', misli Hranjec.

Reakcije na njegovu akciju, prisjeća se, bile su dvojake: neke su potaknule ljude na pozitivno razmišljanje, a sva negodovanja, prema njegovu mišljenju, bila su bespredmetna.

Hoće li ponoviti sličnu akciju? Hranjec kaže da je i to moguće jer i prošla je bila 'stihijska i uvjetovana nezadovoljstvom postojećim stanjem i terorom ratom nad sugrađankama i sugrađanima u Hrvatskoj'.