još jedna godina

Suverenisti: Ukidanje dvojnog prikazivanja cijena dovest će do još veće inflacije

28.12.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti u četvrtak su pozvali Vladu da produlji rok dvojnog iskazivanja cijena za još godinu dana, jer će u protivnom doći do još veće inflacije i daljenjeg rasta cijena

"S obzirom na to da Vlada, unatoč našim zahtjevima, nije smogla snage ukinuti državne subvencije za subjekte koji su neopravdano dizali cijene niti je objavila crne liste, bojimo se da će upravo ukidanje dvojnog iskazivanja cijena dovesti do još veće inflacije te daljnjeg rasta cijena proizvoda i usluga" stoji u priopćenju Hrvatskih suverenista.

Hrvatska trenutno ima jednu od najvećih stopa inflacije u eurozoni, upozorili su.

To je, tvrde, posljedica uvođenja eura "ali i nesposobnosti Vlade u borbi protiv neopravdanog povećanja cijena od strane brojnih poslovnih subjekata, napose trgovačkih lanaca".

Dvojno iskazivanje cijena, u eurima i kunama, na snazi je do kraja ove godine, a Hrvatski suvernisti traže od Vlade da se ta obveza produlji i na 2024. godinu kako bi se, između ostalog, građani i krajnji potrošači mogli lakše priviknuti na euro kao novu valutu.

Ministar financija Marko Primorac ovakve je zahtjeve ocijenio neopravdanima. Nakon sjednice Vlade u listopadu ove godine kazao je da dvojno iskazivanje cijena u Hrvatskoj traje 16 mjeseci, počevši od rujna 2022., dok je preporuka Europke komisije najviše 12 mjeseci.

"U tom smislu, mislim da je to razdoblje bilo dovoljno dugo da se potrošači upoznaju s novom valutom i da ne bi trebalo dalje produžavati taj rok", rekao je tada ministar Primorac.