nezadovoljni

Suverenisti: Dopunski izbori su festival nejednakosti hrvatskog naroda

30.09.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Suverenist Marijan Pavliček u četvrtak je predstojeće dopunske izbore ocijenio neustavnim te ih nazvao festivalom nejednakosti hrvatskog naroda s predstavnicima nacionalnih manjina jer oni mogu dva puta glasovati za istu instituciju, a hrvatski narod samo jednom

"Izbori bi trebali biti festival demokracije, no, ovo će biti festival nejednakosti hrvatskog naroda s predstavnicima nacionalnih manjina jer oni mogu dva puta glasovati za istu instituciju dok je hrvatskom narodu to omogućeno samo jednom. To znači da će nakon ove nedjelje moći doći do promjena političkih snaga u brojnim gradovima i općinama jer se ovim izborima poništava biračka odluka većine", poručio je Pavliček na konferenciji za novinare u Saboru.

Ovaj način izbora, napomenuo je, omogućen je novim Zakonom o lokalnim izborima, izglasanim ove godine, prvenstveno zahvaljujući amandmanima Furija Radina, Roberta Jankovicsa i SDSS-a i na taj je način omogućeno manjincima da dva puta glasaju za istu instituciju.

Smatramo da to nije u skladu s Ustavom i brojnim drugim zakonima u Hrvatskoj, kazao je, istaknuvši da će izbori u nedjelju koštati dodatnih desetak milijuna kuna.

Pavliček je naglasio da će predstavnici nacionalnih manjinana dopunskim izborima u nedjelju ponovno glasati za više od 80 općinskih i gradskih vijeća i nekoliko županijskih skupština jer se na izborima u svibnju manjinska kvota nije ispunila, a prvenstveno je riječ o nacionalno miješanim sredinama. Predstavnici srpske nacionalne manjine u nedjelju će izaći na izbore u 60 općina i gradova i drugi put u četiri mjeseca glasat će za istu instituciju, dodao je.

Podsjetio je i da je u veljači Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti tog Zakona koji manjinama daje dvostruko pravo glasa za istu instituciju, no, ističe, ni nakon sedam mjeseci nije dobio odgovor.

"Pozivamo Ustavni sud da što hitnije donese pravorijek jer smatramo da se ne može nekome omogućiti dva puta glasovanje za istu instituciju i da se ti isti istovremeno mogu dva puta kandidirati za predstavničko tijelo dok većinskom narodu to nije dozvoljeno. To nema nikakve veze s pozitivnom diskriminacijom, to je diskriminacija većinskog hrvatskog naroda u odnosu na nacionalne manjine", rekao je Pavliček.

To pokazuje u kakvom je stanju pravosuđe, a ovi izbori su ogledni primjer političkog dogovora HDZ-a i SDSS-a nauštrb hrvatskog naroda u nacionalno miješanim sredinama, a posebice u istočnoj Slavoniji, smatra supredsjednik Hrvatskih suverenista.