SREDINOM LIPNJA

Susret Grabar Kitarović - Nikolić u Crnoj Gori?

23.04.2015 u 12:41

Bionic
Reading

Predsjednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović mogli bi se prvi put susresti u prvoj polovici lipnja na međunarodnom skupu u Crnoj Gori, piše u četvrtak beogradski tisak

Prvi susret Nikolić-Grabar Kitarović moguć je oko 10. lipnja u Podgorici, kad bi Crna Gora trebala biti domaćin idućeg summita Brdo-Brijunski proces, koji okuplja lidere regije, a poziv za sudjelovanje prihvatili su srbijanski predsjednik i hrvatska predsjednica, navode 'Večernje novosti'.

Očekuje se da na marginama tog skupa hrvatska predsjednica pozove svog kolegu iz Srbije u prvi službeni posjet Zagrebu, dodaje list. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je za beogradske medije na dan inauguracije nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da joj je prenio poziv predsjednika Tomislava Nikolića da posjeti Srbiju, rekavši kako se 'nada da će to s radošću prihvatiti'.


Predsjednik Nikolić izjavio je početkom ožujka u intervju za Radioteleviziju Srbije da Beograd neće pokvariti odnose sa Zagrebom i neće ništa uraditi da ih ugrozi, rekavši i da nije dobio poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za posjet Hrvatskoj.

'Sad je red da Hrvatska pozove Srbiju', rekao je Nikolić za RTS istaknuvši da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio u službenom posjetu Srbiji i da je dočekan 'kao dobar susjed i prijatelj'. 'Ako hrvatska predsjednica bude poželjela doći u Srbiju, svakako bismo se o tome dogovorili', prokomentirao je mogući redoslijed posjeta šefova dviju država Nikolićev savjetnik za vanjske poslove i nekadašnji šef diplomacije Ivan Mrkić.

'Dolazak nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Beograd bit će predmet daljih razgovora dviju država', izjavio je početkom ožujka za RTS Mrkić. Na pitanje RTS-a hoće li hrvatska predsjednica doći u Beograd prije nego li srbijanski predsjednik otputuje u Zagreb, stručnjaci kažu kako diplomatski red, nakon prošlogodišnjeg posjeta Ive Josipovića Beogradu, nalaže da sada srbijanski predsjednik posjeti Zagreb, ali da bi zbog odnosa u regiji prednost trebala imati bit, a ne forma.

Premijer Vučić novinarima je na dan inauguracije hrvatske predsjednice, na pitanje hoće li hrvatski premijer doći u Beograd, kratko odgovorio: "Ili ću ja ovdje ili premijer Milanović u Beograd. Pozvao sam i u ime (predsjednika Srbije Tomislava) Nikolića Kolindu Grabar Kitarović da dođe u Beograd, gdje će biti veoma srdačno primljena".