HRVATI I SLOVENCI ZAJEDNO

Susjedi složili projekt težak milijun i pol eura

29.03.2013 u 13:02

Bionic
Reading

S ciljem i namjerom detaljnog proučavanja povijesnih odnosa te obnavljanja važne povijesne i kulturne baštine jaskanskoga kraja, još od 2007. godine traje partnerstvo u koje su uključeni općina Pisarovina, Klinča Sela i Župa svetog Martina Biskupa s hrvatske strane i općine Metlika i Črnomelj sa slovenske strane, dok je čast upravljanja projektom pripala upravo Gradu Jastrebarskom. Vrijednost čitavoga projekta 'Probuđena kulturna baština' iznosi gotovo milijun i pol eura, od čega je ukupno 85 posto sufinancirano iz Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013.

U sklopu programa obnovljeno je pet kulturno-povijesnih objekata na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije. U Jastrebarskom je definitivno lavlji dio cijelog projekta, dvorac Erdödyjevih, a obnovljena je zgrada Žitnice u perivoju dvorca. Grad je u sklopu projekta sam financirao i uređenje okoliša jednog dijela perivoja. Tako je uređen i manifestacijski plato ispred Žitnice, kao i šetnice uz dvorac, a u tijeku je i uređenje jezera. U sklopu projekta 'Probuđena kulturna baština' otvorena je i izložba pod nazivom 'Građani i grofovi - između ljubavi i mržnje'.

'Projektom ‘Probuđena kulturna baština’ vratili smo jedan dio povijesnih zasluga Jastrebarskom, njegovim velikanima u prošlosti, a uvjeren sam kako ćemo kroz buduće projekte ulaskom Hrvatske u Europsku uniju isto tako naići na razumijevanje za dobro pripremljen projekt daljnje obnove najznačajnijeg kulturno-povijesnog spomenika, dvorca Erdöedy, kako ga ja slikovito zovem – uspavanog starca. U duhu uskrsnog vremena mislim da nismo mogli Gradu podariti ljepši poklon nego uskrslu ljepoticu u punom sjaju koja simbolizira novi život’, izjavio je Zvonimir Novosel, obnašatelj dužnosti gradonačelnika.


Otvorenju netom obnovljene zgrade Žitnice prisustvovao je, uz predstavnike Grada, voditelj cjelokupnog projekta Velimir Kokot, a izložbi su nazočili i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Helga Bubanovič Devčić, kao i gradonačelnici i načelnici gradova i općina uključenih u projekt;: Tomo Kovačić, načelnik općine Pisarovina, Miljenko Vučković, načelnik općine Klinča Sela, sa zamjenikom Milanom Smetkom, kao i gradonačelnik Metlike Darko Zevnik sa zamjenicom Željkom Janjac te koordinatorice projekta za Črnomelj i Metliku, Marija Prašin Kolbezen i Vesna Muc

'Za provođenje projekta Jaska je izdvojila 547.961,80 eura. Na objektu zgrade Žitnice izvedeni su zidarski i fasaderski, stolarski, bravarski, staklarski, soboslikarski te klesarski i restauratorski radovi. U povijesti je ova zgrada služila za skladištenje žita, a danas će, zahvaljujući ovom projektu, biti idealan prostor za održavanje kulturnih, gospodarskih i turističkih manifestacija', rekao je Novosel. Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Helga Bubanović Devčić u svom je obraćanju istaknula kako je Jastrebarsko malen grad, ali grad s dva velika europska projekta u samo tri godine. 'U Hrvatskoj je malen broj gradova koji imaju puno projekata u tako malom vremenskom periodu. Uspješnim provođenjem odškrinuli ste si vrata za sve daljnje aktivnosti koje ćete provoditi u periodu kada će Hrvatska biti dio Europske unije', rekla je Bubanović Devčić.

Jasku je posjetio i fotograf Šime Strikoman čije se fotografije nalaze u novom službenom kalendaru delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, a u koji je, osim Zagreba, Dubrovnika, Šibenika, Vukovara i ostalih značajnih prepoznatljivih hrvatskih gradova, uvrštena i milenijska fotografija koja je snimljena upravo u Jastrebarskom.