opasno stanje

Susjedi Bjelorusije kažu da migrantska kriza prijeti vojnim sukobom

11.11.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Zemlje susjedi Bjelorusije izrazile su u četvrtak zabrinutost da bi migrantska kriza na njihovim granicama mogla eskalirati u vojni sukob.

Litva, Estonija i Latvija kritizirale su "namjernu eskalaciju hibridnog napada bjeloruskog režima, koji je ozbiljna prijetnja europskoj sigurnosti", referirajući se na optužbe da Bjelorusija koristi migrante kao odgovor na europske sankcije.

"To povećava mogućnost provokacija i ozbiljnih incidenata koji bi se mogli preliti i u vojnu domenu", kaže se u zajedničkom priopćenju ministara obrane Litve, Latvije i Estonije.

EU bi u ponedjeljak mogao uvesti nove sankcije Bjelorusiji jer potiče tisuće migranata s Bliskog istoka i drugih područja da preko njezina teritorija uđu u Uniju. To će biti peti paket sankcija do sada.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je već pod sankcijama zbog gušenja prodemokratskih prosvjeda, zaprijetio je u četvrtak da bi mogao obustaviti tranzit plina prema Europi u slučaju da mu se uvedu nove sankcije.

Rusija je u srijedu poslala dva bombardera koji mogu nositi nuklearne bojeve glave da patroliraju bjeloruskim zračnim prostorom. Bjelorusija je kazala da ruski zrakoplovi provode vojne vježbe.

"Da, to su bombarderi koji mogu nositi nuklearno oružje", rekao je Lukašenko. "Ali nemamo drugih opcija. Moramo vidjeti što rade preko naših granica".

Dodao je i da se migrantima pokušalo dostaviti oružje, ocijenivši to provokacijom. 

Nije iznio dokaze za to i nije jasno koga za to optužuje.

Kremlj ističe da nema ništa s jačanjem napetosti na bjeloruskoj granici. 

Poljska je kazala da je do sada kod granice umrlo najmanje sedmero migranata.

Na granici kod grada Bialowieze sada ih je oko 150 i nisu prešli granicu, kazala je glasnogovornica pogranične službe. U srijedu je bilo 468 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Litva, koja je kao i Poljska uvela izvanredno stanje na granici, prijavila je također nove pokušaje prelaska granice.

Ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da je Litva zatražila od UN-a da razmotri uspostavu "humanitarnog koridora" od bjeloruske granice kako bi se migranti mogli vratiti u svoje domovine.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski rekao je da je kriza "najgora prijetnja s kojom se Poljska suočila u zadnjih trideset godina" te da narednih dana očekuje eskalaciju, prenijela je La Stampa.

Ukrajina je kazala da će njezini pogranični čuvari, policija i nacionalna garda u četvrtak održati vježbe na granici s Bjelorusijom kako bi zemlju zaštitili od mogućih pokušaja migranata da prijeđu granicu. 

Poljski premijer pozvao je EU da poduzme mjere kako bi se spriječilo zrakoplovne kompanije da prebacuju migrante u Bjelorusiju.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas u četvrtak je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu turneje po zemljama čije zrakoplovne kompanije prevoze migrante u Bjelorusiju.