HRVATI U KANADI

Suprug veleposlanice slupao službeni džip

09.03.2009 u 22:30

Bionic
Reading

Marko Korać, suprug hrvatske veleposlanice u Kanadi Vesele Mrđen-Korać, slupao je u vožnji službeni automobil veleposlanstva, a šteta koju je procijenila tamošnja osiguravajuća tvrtka iznosila je oko 55 tisuća kuna

Nije poznato u koje je privatne svrhe veleposlaničin suprug koristio službeni robusni džip Ford Expedition, no nedvojbeno je to da članovi uže obitelji šefova diplomatskih misija ne mogu koristiti vozni park veleposlanstva. Štoviše, veleposlanstvo u Ottawi, od svoga utemeljenja 1994. ima stalno zaposlenog službenog vozača.

Prema informacijama i dokumentaciji koju posjeduje Slobodna Dalmacija, veleposlanica Vesela Mrđen-Korać je, usprkos činjenici što poslove djelatnika sigurnosti, vozača i domara obavlja jedan djelatnik, u ožujku prošle godine zaposlila u veleposlanstvu još jednoga vozača, Ivicu Tomića.
Iako informacije govore da je zaposleni Ivica Tomić osobni prijatelj veleposlanice Vesele Mrđen još iz njezina prvog mandata u Ottawi (1994-1997), u MVPEI-ju nismo dobili odgovore na nekoliko konkretnih pitanja u vezi s ovim slučajem.

Vesela Mrđen je, prema istim izvorima, i prije zapošljavala u veleposlanstvu po liniji poznanstva. Predsjednik Stjepan Mesić upozorio je nedavno na nepotistička i prijateljska zapošljavanja u tzv. Sedmoj upravi (Sigurnosna uprava) toga ministarstva, ali slučaj iz Ottawe pokazuje kako bi u cjelokupnoj diplomatsko-konzularnoj mreži dobro došlo – kako to Mesić voli reći – provjetravanje.

U MVPEI-ju su rekli da provode istragu i provjeru ovih navoda, piše Slobodna Dalmacija.