kiša i jaki vjetrovi

Supertajfun Doksuri poharao Filipine i ubio 25 osoba, a sada ide prema Kini

27.07.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Snažna oluja Doksuri ponovno je dobila snagu supertajfuna u svom konačnom približavanju jugoistočnoj Kini, nakon što je udarila na Tajvan i sjeverne Filipine s kišom i jakim vjetrovima zbog kojih je potonuo brod pri čemu je život izgubilo najmanje 25 ljudi

Vjetrovi oko središta oluje dosezali su do 187 km na sat čime je Doksuri ponovno došao na najvišu razinu kineske kategorizacije tropskih oluja. Trajekt je potonuo u blizini filipinske prijestolnice Manile nakon što su putnici uznemireni jakim vjetrovima jurnuli na jednu stranu broda i prevrnuli ga. Čak 36 ljudi poginulo je ovog tjedna tijekom prolaska oluje Doksuri uz sjeverne Filipine.

U južnim okruzima Tajvana zatvorene su tvrtke i škole zbog upozorenja na klizišta i poplave. Obustavljeni su svi domaći letovi i trajektne linije, dok je više od 100 međunarodnih letova otkazano ili odgođeno. Zaustavljen je i željeznički promet između južnog i istočnog Tajvana.

  • +7
Supertajfun Doksuri Izvor: EPA / Autor: PHILIPPINE COAST GUARD

Očekuje se da će Doksuri udariti na Kinu u petak ujutro u jugoistočnoj pokrajini Fujian. Kineska meteorološka uprava prognozira da će Doksuri biti slabiji od tajfuna Meranti iz 2016., najjače oluje koja je pogodila kinesku obalu od 1949. godine i usmrtila najmanje jedanaest ljudi.