HOLY JE ŽAO

Suosnivačica Feldman nezadovoljna vodstvom stranke napustila ORaH

26.08.2014 u 10:18

Bionic
Reading

Sve popularnija stranka ORaH počinje pokazivati svoje slabosti. Ovoga vikenda napustila ju je jedna od osnivačica, Andrea Feldman. U pismu predsjedništvu stranke napisala je da odlazi zbog neslaganja s politikom te loših međuljudskih odnosa

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy dovela je stranku u manje od godine dana do visokog trećeg mjesta po preferenciji birača. Jedan od razloga za naglu popularnost je zasigurno i zastupanje različitog načina vođenja stranke od HDZ-a i SDP-a. Holy javno propagira strogu jednakost među članovima te jednake šanse za napredak isključivo prema sposobnostima i uloženom trudu.

No jesu li odnosi u stranci doista tako idilični kako ih se nastoji prikazati? Iz ORaH-a je istupila jedna od pionirki, Andrea Feldman. Potvrdila je to za tportal.hr, no nije htjela dodatno pojašnjavati svoju odluku.

Da odlazi iz ORaH-a, Feldman je Predsjedništvo stranke obavijestila pismom. U njemu je, doznajemo, objasnila svoje neslaganje s vođenjem politike i stranke te posebno istaknula loše međuljudske odnose. Kakvi su to problemi među ljudima u ORaH-u, nismo uspjeli doznati od Feldman, ali smo zato pitali predsjednicu stranke Mirelu Holy.

'Ne mogu vam reći što je Feldman navela kao razloge odlaska, to će ona morati sama učiniti. Što se mene tiče, mi smo dobro surađivale. Ona je bila visoko na listi za EU parlament i imala je dosta prostora za djelovanje. Žao mi je što je odlučila da odlazi', rekla je Holy.

Upitana je li odlazak jedne od suosnivačica stranke poraz za ORaH, Holy kaže: 'To nije poraz! Žao mi je zbog njezine odluke, zahvalna sam joj na svemu što je za nas učinila i žao mi je što odlazi.'

Spekulacije da Feldman odlazi jer se Holy previše 'zbližila' s predsjednikom Ivom Josipovićem uz smijeh je demantirala, ali govori to i izvor blizak Andrei Feldman tvrdeći da tako nešto nema veze sa stvarnošću.

Inače, prošloga tjedna u ORaH-u se dovršavalo psihološko testiranje (test inteligencije i socijalne vještine) dvadesetak članova vodstva stranke. Ono je trebalo svakog pojedinca usmjeriti na poslove koji im najbolje leže. Još jedna, za naše stranke nekonvencionalna metoda, nije loše prihvaćena u javnosti, no ne znamo kako je prihvaćena u stranci i je li možda izazvala nezadovoljstvo među članstvom?

Tko je Andrea Feldman?

Feldman je rođena u Zagrebu u kojem je diplomirala povijest na Filozofskom fakultetu. Magistrirala je i doktorirala na prestižnom Sveučilištu Yale u SAD-u. Fokus interesa bio joj je na 19. i 20. stoljeću, posebno na austrougarsko razdoblje. Docentica je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je izvršna direktorica Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska te je radila kao savjetnica ministra vanjskih poslova za ljudska prava i civilno društvo.

Promatrala je predsjedničke izbore 2010. za OESS. Članica je međunarodnog žirija za dodjelu Nagrade za društvenu integraciju ERSTE Stiftung u Beču. Od 1980-ih godina aktivna je u ženskom pokretu, a bila je koordinatorica sekcije Žena i društvo. Nacionalna je koordinatorica Međunarodne federacije za istraživanje ženske povijesti. Članica je Hrvatskog centra P.E.N.-a i Hrvatskog društva pisaca.

Bila je nekada članica Liberalne stranke koju je 1997 osnovao Vlado Gotovac.