250 MILIJUNA DOLARA

Suosnivač Facebooka i Napstera financirat će borbu protiv raka

15.04.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Prvi predsjednik uprave Facebooka, njegov suosnivač i nekadašnji izvršni direktor te suosnivač tvrtke Napster, Sean Parker odlučio je s 250 milijuna dolara financirati osnivanje Instituta za imunoterapiju u borbi protiv raka koji će nositi njegovo ime

Milijarder i jedna od najutjecajnijih, ali i kontroverznih osoba Silicijske doline, tridesetšestogodišnji Parker kani četvrtinu milijarde dolara uložiti u obećavajuć tretman u borbi protiv raka - imunoterapiju čiji je cilj ojačati imunosni sustav organizma kako bi se imunosne stanice u našem tijelu potaknule da se bore protiv karcinomskih.

Na takav se potez odlučio jer je, prema službenim podacima stopa preživljavanja od primjerice karcinoma pluća s dosadašnjih 13 posto u posljednjih 20 godina porasla na 17 posto, a Parker smatra da je takav tempo u borbi protiv ove teške bolesti prespor. Imunoterapija se dosad pokazala najučinkovitijom u liječenju melanoma. Znanstvenici vjeruju da imunoterapija predstavlja budućnost u borbi protiv opake bolesti, iako po raspoloživim podacima na ovu vrstu terapije reagira oko 30 do 40 posto oboljelih.

Parker je najavio da će u institutu okupiti više od tri stotine vodećih američkih znanstvenika koji bi u četrdeset laboratorija trebali raditi na povećanju učinkovitosti imunoterapije kako bi postala prvi izbor u liječenju karcinoma. Svaki od laboratorija za početak rada dobit će 10 do 15 milijuna dolara, a znanstvenici i imunolozi razmjenjivat će informacije o medicinskim otkrićima, rezultate kliničkih testiranja i ostale prikupljene podataka bez administrativnih prepreka što će cijeli proces znatno ubrzati i pojednostavniti. Konzorcij će voditi ugledni imunolog koji je bio zaposlenik Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu Jeff Bluestone.

'Na prekretnici smo u traženju lijeka protiv raka i moramo optimizirati jedinstveni potencijal imunoterapije na način da sve vrste karcinoma pretvorimo u bolesti koje će biti moguće kontrolirati. To će pridonijeti spašavanju milijuna života', rekao je Parker. Njegov je potez uslijedio tri mjeseca nakon što je američki predsjednik Barack Obama preko savezne vlade inicirao milijardu dolara vrijedan projekt istraživanja o liječenju raka