STUDENTI FILOZOFSKOG PROFESORIMA:

'Suludo je ne gasiti požar u vlastitoj kući'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.12.2009 17:04
  • Objavljeno 04.12.2009 u 17:04
Filozofski fakultet pobuna

Filozofski fakultet pobuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, na kojemu i danas traje blokada nastave, upozorili su svoje profesore 'da je sebično i kratkovidno ne pomoći gasiti požar u susjedovoj kući, a potpuno suludo ne gasiti ga u vlastitoj'

Tako su se na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici studenata osvrnuli na jučerašnju sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj je u raspravi o nacrtu novoga zakona o sveučilištima, kako je rečeno, predloženo da profesori istupe zajedno sa studentima u novom prosvjedu pred Ministarstvom znanosti i otvore zajedničku frontu u borbi protiv toga zakona. Dodali su da je prijedlog naišao na mlaku indiferenciju i potiho propao te istaknuli da ih to ne iznenađuje.

Ocijenili su da prijedlog zakona o sveučilištima opasno ugrožava autonomiju sveučilišta otvaranjem mogućnosti da vlada diktira raspoređivanje sveučilišnih financija. Rekli su da do danas nitko nije vidio prijedlog novoga zakona koji regulira financiranje visokoškolskog obrazovanja iako je premijerka Jadranka Kosor početkom prošloga tjedna izjavila da će on biti gotov ovaj tjedan.

Studentski predstavnici ističu da nisu ni očekivali drukčiji 'scenarij' jer mu je, smatraju, 'jedina svrha privremeno otkloniti izravnu prijetnju kolektivne političke akcije u nadi da će se ona sama od sebe ugasiti, što dobro znamo i mi i radnici i seljaci'.

Ustvrdili su da su i premijerka Jadranka Kosor i resorni ministar Radovan Fuchs 'jasno dali do znanja da ih se ne tiče volja 76 posto studenata koji se, prema Gallupu, slažu da visoko obrazovanje treba biti potpuno javno financirano'.

Smatraju neargumentiranim ocjene o 'pravednosti Fuchsova prijedloga zakona' prema kojemu će studenti početi studij bez plaćanja, a kasnije participirati ovisno o uspješnosti. Rekli su nitko nije još točno definirao kriterije uspješnosti što, smatraju, otvara prostor za manipulaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi