đuro sessa:

Sudski postupci mogu biti brži, ali je pitanje hoće li to donijeti kvalitetu i željeni rezultat

05.02.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izjavio je u ponedjeljak, komentirajući problem dugotrajnosti sudskih postupaka, da prvostupanjski postupci u Hrvatskoj prosječno traju 300 dana te da bi oni svakako mogli biti brži, ali je pitanje hoće li to donijeti kvalitetu i željeni rezultat

Novinari su pitali Sessu za problem dugotrajnosti postupaka nakon predstavljanja projekta učenja stranih jezika za pravosudne dužnosnike, navodeći kako još nije potvrđena optužnica protiv Milana Bandića u slučaju Agram, te da se dosta čeka i na odluke Vrhovnog suda.

Sessa je odgovorio kako je pogrešno na temelju nekoliko predmeta, koji jesu javnosti značajni zbog osoba koje su u njega uključene, suditi i donositi generalnu ocjenu.

Sve se može ubrzati, samo je pitanje je li brzina uvijek kvaliteta

'Prosječno postupci u Hrvatskoj pred sudovima prvog stupnja traju oko 300 dana, odnosno 10 mjeseci. Neki traju kraće, a neki traju dulje. Mogu li se ubrzati, mogu, sve se može ubrzati, samo je pitanje je li brzina uvijek kvaliteta', rekao je.

Ustvrdio je da se nekad radi o vrlo složenim pitanjima koja zahtijevaju duže raspravljanje, pogotovo na drugom stupnju. 'Odgovor da li mogu biti brži, svakako mogu, ali hoće li to uvijek donijeti kvalitetu i željeni rezultat to je drugo pitanje', zaključio je Sessa.

  • +7
Đuro Sessa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Na novinarsku konstataciju kako postoji opasnost da slučaj protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija ode u zastaru, te da se na Vrhovnom sudu više od godinu odlučivalo o prijevodu na mađarski, Sessa je rekao da nije sudac u tom predmetu, ali smatra kako kazneni odjel Vrhovnog suda ne bio smio biti žalbeni, odnosno da bi postupci bili brži kad bi se osnovao visoki kazneni sud.

Upitan je li sramotno da 'slučaj Maškarin' padne zbog zastare, Sessa je rekao kako ne bi htio biti ciničan jer je to vrlo ozbiljan predmet, te da misli kako se to nije trebalo dogoditi.

Zastara je institut i ne bi trebalo praviti preveliko pitanje osim u bitnim predmetima

'Meni se čini da je to pitanje prije svega medicinske struke, a suci naravno nisu medicinari, pa je u tom jednom srazu puno toga trebalo naučiti. S druge strane, zastara jeste institut, moguća je zakonom, pa kad se dogodi ne bi trebalo od toga praviti preveliko pitanje osim u bitnim predmetima', poručio je.

Tu se govorilo o kaznenoj odgovornosti liječnika, a što se tiče gospodina Maškarina u osnovnoj stvari tu će on dobiti, pa pitanje njegove zadovoljštine neće biti dovedeno u pitanje, rekao je Sessa.