VLASNIK ILEGALNOG STARAČKOG DOMA

Suđenje Miji Peniću otkazano zbog slušnog aparata

03.04.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Suđenje Miji Peniću, vlasniku ilegalnog doma za stare i nemoćne u Krašiću, odgođeno je zbog kvara njegova slušnog aparata

Peniću se sudi jer je prije dvije godine od Milke Vender uzeo punomoć na njezinu mirovinu rekavši joj da će na taj način lakše do nje dolaziti i njome raspolagati. No oštećena M. Vender nije znala da ga je ovlastila i za podizanje kredita u iznosu od 19.247 kuna. Prema optužnici, M. Penić je novac zadržao, a rate kredita nastavila je vraćati Milka, piše Večernji list.

Penić je pojasnio sucu da mu je originalni slušni aparat u kvaru. U istom je stanju i zamjenski, koji je dobio iz donacija. 'Popravak mi je preskup, ja sam nezaposlena osoba i nemam novca za to, a preko HZZO-a novi slušni aparat mogu dobiti tek u svibnju 2012. godine. Slabo čitam s usana, a znakovni jezik sam zaboravio', kazao je M. Penić. Penić je obećao da će do novog ročišta, zakazanog za srpanj, nabaviti aparatić. Suca je tražio da na sljedećoj raspravi zabrani pristup medijima, jer kako kaže, s njima nema dobrih iskustava.

A dobrih iskustava s Penićem nemaju bivši štićenici njegova staračkog doma 'Plava kuća'. Osim što se na štetu svojih štićenika Penić bespravno materijalno okoristio, osobe je držao u neljudskim uvijetima. Upravo je Milka Vender medijima posvjedočila o hororu koji su starci kod Penića proživljavali. On ih je, navodno, držao na kruhu i vodi.

Penićeva 'Plava kuća'


O Penićevu, ali i sličnim slučajevima u srijedu je raspravljao i Sabor. Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar predložio je da se iz Zakona o obveznim odnosima izbaci ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, no Vlada i HDZ odbacili su taj prijedlog ocijenivši da on ne može spriječiti zloporabe. U slučaju zloporabe, uzdržavatelj više nema materijalnih mogućnosti da pokrene raskid ugovora, a i radi se uglavnom o starijim i nemoćnim osobama neupućenima u svoje zakonske mogućnosti, upozorio je Lesar. Istaknuo je da je Mijo Penić sklopio čak 19 takvih ugovora.