NEOČEKIVANO

Sudan oslobodio oporbenog čelnika

09.03.2009 u 08:06

Bionic
Reading

Sudanske vlasti u ponedjeljak su bez objašnjenja oslobodile islamističkog oporbenog čelnika Hasana al-Turabija, dva mjeseca pošto je pritvoren jer je pozvao predsjednika Omara Hasana al-Bašira da se preda Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), rekli su medijima članovi njegove obitelji

Hasan al-Turabi (76) je bez objašnjenja rano u ponedjeljak pušten iz zatvora u Port Sudanu te je otputovao kući u glavni grad Kartum, rekao je Reutersu njegov sin Sidig.

"Ne znamo što će jutro donijeti ali ispred kuće u Kartumu nema čuvara. Oslobođen je i jako smo sretni", rekao je Sidig.

Turabi, bliski Baširov politički i vjerski saveznik do njihova razilaženja u borbi za vlast tijekom 1999. i 2000., u siječnju je postao jedini politički čelnik u Sudanu koji je pozvao Bašira da se preda ICC-u u Haagu kako bi se suočio s optužbama za ratni zločin u zapadnoj regiji Darfur.

Turabi je rekao da predsjednik to treba učiniti kako bi sačuvao Sudan od sankcija i političkih nemira koji bi uslijedili ako bi se opirao sudu.

Prošli tjedan ICC je izdao nalog za uhićenjem Bašira, no on je ponovio da neće poštovati sud koji Sudan ne priznaje.

Međunarodni stručnjaci procjenjuju da je tijekom šestogodišnjeg sukoba u Darfuru ubijeno 200 tisuća ljudi, a protjerano ih je više od 2,7 milijuna.