VELIKI MAESTRO

Sudac Devčić ispitan o prijetnjama svjedokinji

26.03.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić danas je kao svjedok ispitan u slučaju 'veliki maestro' kako bi pojasnio okolnosti ispitivanja svjedokinje Vesne Čižmar koja je optužila policajce da su joj na saslušanju u lipnju 2007. prijetili i tjerali je da izmišlja i opisuje kako bi se moglo manipulirati ponudama u privatizacijama

Devčić, inače i glasnogovornik suda, rekao je da mu se Vesna Čižmar ni u jednom trenutku nije požalila na radnje koje su prethodile ispitivanju na sudu, niti je primjetio da je bila prestrašena ili da je na sud došla protiv svoje volje.

Ispitivanje je počelo oko 20 sati, proteklo je uobičajeno, svjedokinja je djelovala odmorno i prisebno, suvislo je iskazivala i bila je dosta kooperativna jer je samoinicijativno iznosila neke detalje, rekao je Devčić. Kazao je i da je neistinit iskaz svjedokinje sa suđenja da joj je samo pročitao zabilješku s policijskog ispitivanja. Pojasnio je da istražnom sucu policijska zabilješka služi samo kao pomoć pri ispitivanju.

Branitelj prvooptuženog bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića, odvjetnik Branko Šerić ranije je imao primjedbe što je svjedokinja na sudu ispitana u okviru hitnih istražnih radnji protiv nepoznate osobe, iako je njegov branjenik već ujutro bio uhićen. Stoga traži da se iz sudskog spisa izdvoji zapisnik o njezinom ispitivanju u kojemu je navodno teretila neke od optuženika.

Devčić je rekao da je prijedlog o hitnom saslušanju dobio od USKOK-a, a prihvatio ga je jer se radilo o opsežnoj kriminalističkoj obradi policije i USKOK-a, koja je bila u završnoj fazi i trebalo je prikupiti kvalitetne dokaze.
Smatrao sam svrsishodnim da se obavi hitna istražna radnja i da su ispunjeni uvijeti za njeno provođenje, kazao je Devčić.

Na upit Šerića, rekao je da mu nije poznato kako je svjedokinja došla do zgrade suda te da nije neuobičajeno da se ispitivanje provodi iza 20 sati. Budući da je svjedokinja na suđenju ispričala da ju je policija ispitivala gotovo čitav dan, nakon čega je odvedena na istražnom sucu, Šerića je zanimalo je li ju pitao je li tog dana bila na odmoru i je li ručala, a Devčić je odgovorio da takva pitanja nisu uobičajena. Također je rekao da mu USKOK nije predočio nalog o tome da su protiv svjedokinje postojale mjere tajnog praćenja.

Sudsko vijeće zabranilo je Šerićevo pitanje o tome jesu li Devčiću poznate odluke Europskog suda za ljudska prava o postupanju prema građanima. Braniteljica drugooptuženog bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Peše, odvjetnica Višnja Drenški Lasan predložila je da se od policije pribavi spis o ispitivanju svjedokinje kako bi se utvrdilo u kojem je statusu ispitana, kako je dovedena, je li bila lišena slobode, je li joj uručeno izvješće o uhićenju i omogućen telefonski kontakt.

Pešina braniteljica smatra da sud, prije odluke o mogućem izdvajanju iz spisa zapisnika o saslušanju Vesne Čižmar, treba utvrditi je li bilo zakonskog osnova za provođenje hitnih istražnih radnji i je li iskaz svjedokinje iznuđen. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivane Kršul o tome će odlučiti naknadno, a suđenje se nastavlja u ponedjeljak 30. ožujka.