TREĆE VJEŠTAČENJE

Sud: Zgradu u Planinskoj procjenit će Građevinski fakultet

14.05.2014 u 16:59

Bionic
Reading

Nakon što su dvojica vještaka iznijela različite procjene vrijednosti nekretnine u slučaju Planinska, zagrebački Županijski sud odredio je da će novo vještačenje napraviti zagrebački Građevinski fakultet

Treće mišljenje neovisne ustanove tražila je obrana prvoptuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, optuženog da je primio 17 milijuna kuna provizije od kupoprodaje nekretnine u Planinskoj, koju su Mesnice Fiolić navodno po višestrukoj cijeni 2009. prodale Ministarstvu regionalnog razvoja.

Uz Sanadera na optuženičkoj klupi su Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine. Vještak Mate Bitanga, koji je prije kupoprodaje radio procjenu za Inžinjerski biro, cijenu četvornog metra zemljišta procijenio je na 1990 eura.

Građevinski vještaci Vladimir Krtalić i Davorin Štengl i nakon današnjeg sučeljavanja ostali su pri svojim ranijim mišljenjima i metodologijama procjene nekretnine.

Krtalić, koji je vrijednost četvornog metra procijenio na 1850 eura, prilikom procjene u obzir je uzeo vrijednost buduće potencijalne izgradnje na tom zemljištu, dok je Štengl, koji je 'kvadrat' procijenio na oko 500 eura, procjenjivao vrijednost nekretnine na temelju zatečenog stanja.

Krtalić tvrdi da je temeljno pravilo kod procjenjivanja da nekretnina vrijedi onoliko koliko se može dobiti njezinim gospodarenjem. Štengl je pak kazao kako je njegova procjena egzaktna jer je njegov zadatak bio procijeniti postojeće, a ne buduće stanje nekretnine.

Na klupu za svjedoke danas je sjeo i Sebastijan Vukušić koji je ispričao da mu je njegov tadašnji poslodavac Fiolić nakon izlaska iz istražnog zatvora rekao da nije meta on nego Sanader. Vukušić je također kazao kako mu je Fiolić rekao da je novac od prodaje nekretnine potrošio na izgradnju kuće za sina.

Sanader i Mlinarević odbacuju krivnju za malverzacije kojima je državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Suoptuženi Fiolić priznao je da je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju od prodaje nekretnine.

Optužbe je priznao i bivši Sanaderov ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Iduća rasprava zakazana je za 15. srpnja.