ništa od odštete

Sud u New Yorku odbacio proceduru protiv Njemačke za genocid u Namibiji

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2019 16:40
  • Objavljeno 07.03.2019 u 16:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Savezni sud u New Yorku odbacio je proceduru koju su zatražila namibijska plemena Nama i Herero koji od Njemačke traže odštetu za genocid nad svojim predcima

U presudi koja je donesena u srijedu i temeljito obrazložena na 23 stranice, sutkinja Laura Taylor Swain ocijenila je da načelo imuniteta suverene države ide u prilog Njemačkoj, zbog čega je procedura neprihvatljiva.

Dva plemena tražila su odštetu za progon koji se dogodio u vrijeme Njemačke Jugozapadne Afrike (1884-1915) na čijem je teritoriju poslije nastala Namibija.

Desetci tisuća Herera i oko 10.000 Nama ubijeno je između 1904. i 1908. u pobuni protiv Nijemaca zbog obespravljenosti i grubog iskorištavanja.

Njemačka koja je službeno priznala taj progon mjesecima pregovara s Namibijom o dogovoru koji bi mogao obuhvatiti službenu ispriku i obećanje pomoći razvoju kao oblik odštete.

No plemena Herero i Nama koji nisu sudjelovali u pregovorima podnijeli su tužbu na američkom građanskom sudu kako bi od Njemačke dobili odštetu s kamatama.

Istaknuli su da se u ovom slučaju mogu primijeniti dva od tri izuzeća predviđena u načelu imuniteta suverene države.

Prvo, Njemačka posjeduje u New Yorku četiri zgrade kupljene državnim novcem a glavnina dobara otuđenih plemenima završila je u rukama njemačke države.

Drugo, jedan njemački muzej je 1924. prodao posmrtne ostatke žrtava genocida američkog kolekcionaru koji ih je poslije donirao newyorškom prirodoslovnom muzeju.

Sutkinja Swan je ocijenila da argumenti koje plemena navode ni u jednom od ta dva slučaja ne dokazuju dovoljno postojanje trgovinske aktivnosti, što je nužan uvjet za primjenu izuzeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!