ODGOĐENO SUĐENJE ZA GRUBORE

Sud još nije službeno obaviješten o smrti Igora Benete

Bionic
Reading

Suđenje za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije Oluje 1995. danas je odgođeno jer sud još nije dobio izvod iz knjige umrlih za Igora Benetu, jednog od optuženih pripadnika specijalne policije, koji je prema policijskom zapisniku počinio samoubojstvo

Neobične okolnosti

Kako je policija priopćila na službenim stranicama MUP-a prije desetak dana, njegovo tijelo nađeno je obješeno u šumi u Lici sredinom travnja. Tada se, kažu u policiji, nije znalo da je riječ o njemu, a nakon što je u svibnju izuzet DNK iz leša koji je bio u raspadajućem stanju, Benetini ostaci su pokopani u neoznačenom grobu. Da je riječ o njemu, doznalo se nakon što je uzet uzorak krvi od njegove majke, a zanimljivo je i to da se to dogodilo samo dan nakon početka suđenja te da je iz policije neslužbeno prezentirano da se ubio dan nakon početka suđenja. Cijela priča tim je čudnija kada se zna da je Beneta bio specijalac te je, prema riječima Željka Sačića, njegov zubni karton, preko kojeg se mogao identificirati, morao postojati u MUP-u.

Njegovo tijelo je u travnju ove godine pronađeno u šumi pored Otišića na zadarskom području, a policija je tek krajem studenog temeljem DNA analize otkrila da je riječ upravo o Beneti.

Beneta je jedini od trojice optuženika u ovom postupku kojemu se sudilo u odsutnosti, a za njim je bila raspisana i tjeralica jer ga policija nije pronašla kada je Vrhovni sud u siječnju ove godine optužene specijalce, nakon nešto više od dva tjedna slobode, odlučilo vratiti u pritvor.

Nakon što je policija objavila da je identificirala Benetino tijelo mediji su pisali da on nije počinio samoubojstvo vješanjem, već da je likvidiran jer je znao istinu o zločinu u Gruborima.

Dok sud ne dobije dokumentaciju o njegovoj smrti, za Benetu se ne može obustaviti postupak pa je suđenje odgođeno do 19. siječnja 2012. 'Da bi postupak protiv nekog mogao biti obustavljen, sud mora dobiti izvadak iz knjige umrlih, što još nismo dobili. A kako se Beneti u ovom postupku sudilo u odsutnosti, njegova odvjetnica treba biti nazočna', pojasnio je sudac Zdravko Majerović razloge odgode rasprave.

Ostala dvojica optuženika, Frano Drljo i Božidar Krajina, na sudu su krajem studenoga odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila.

Prvooptuženi Drljo na početku suđenja iznio je i svoju obranu ističući da je kao 'časnik, vjernik i čovjek' zgrožen zločinom opisanim u optužnici.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Zdravka Majerovića tijekom suđenja planira ispitati 60-ak svjedoka te pregledati niz dokumenata, među kojima su i oni s Haškog suda, te preslušati snimke nekih telefonskih razgovora.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no Državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića.