borba se nastavlja

Suci odlučili što dalje nakon bijelog štrajka

23.05.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u utorak je izvijestio da je donio zaključke o pregovaračkim pozicijama za sastanak u Ministarstvu pravosuđa u srijedu, prvi nakon bijelog štrajka koji je sudačka udruga pokrenula zbog nesuglasica oko povećanja plaća.

Dvotjedni bijeli štrajk, nazvan mjerom upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti, tijekom kojega su članovi UHS-a radili samo na hitnim predmetima okončan je u petak.

S predstavnicima ministarstva ponovni bi se trebali sastati u srijedu, a UHS je priopćio da su na sjednici upravnog odbora doneseni zaključci o "osobama koje će u ime UHS-a sudjelovati na razgovoru te o pregovaračkim pozicijama UHS-a u Ministarstvu pravosuđa i uprave 24. svibnja 2023."

U šturom priopćenju navode i da je odlučeno o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o Državnom sudbenom vijeću u pravcu izjednačavanja uvjeta za imenovanje sudaca županijskih sudaca sa uvjetima za imenovanje sudaca Visokog prekršajnog suda, Visokog upravnog suda i Visokog trgovačkog suda.

Upravni odbor UHS-a izvijestio je i da daje podršku službenicima i namještenicima u sudovima i djelatnicima pravosudne policije u njihovim zahtjevima za poboljšanje materijalnog položaja.

Navode da su odlučili o uključivanju još jednog predstavnika UHS-a iz redova sudaca županijskih sudova u radnu skupinu za izmjenu Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, ali i o mjerama koje će se poduzeti nakon 1. srpnja 2023. ili ranije.

Zaključuju da poduzimanje mjera ovisi o rezultatima zakonodavne aktivnosti u vezi izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika u prvoj fazi.

UHS je ranije isticao da predlaže reformu u tri koraka, od kojih je prvi hitno izjednačavanje najnižih plaća prvostupanjskog suca početnika s najvišom neto plaćom sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene zakona koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava.

U ministarstvu ističu da će se tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećati ukupno za više od 26 posto. Sudačka udruga je, nasuprot ponudi ministarstva od 513 eura za prvostupanjske suce, tražila povećanje plaća za 600 eura.

Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.