TV DEBATA

Sučeljavanje Trumpa i Hillary Clinton bit će gledanije od spuštanja na Mjesec

26.09.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Noćas je na rasporedu prvo sučeljavanje između dvoje američkih predsjedničkih kandidata, demokratkinje Hillary Clinton te republikanca Donalda Trumpa, koje će uvelike usmjeriti tok izbora, a prema nekim najavama, bit će gledanije od samog spuštanja astronauta na Mjesec

Dodatni razlog za napetost u oba predizborna stožera jesu rezultati anketa prema kojima bivša državna tajnica ima 46 posto podrške građana, a njujorški tajkun zaostaje za samo dva posto. Preostali pak postotak odlazi na libertarijanca Garyja Johnsona koji, prema anketama, bilježi pet posto glasova dok tek jedan posto podrške ima Jill Stein iz Zelene stranke.

Prema anketi uglednog Washington Posta, televizijsku debatu u izjednačenoj predsjedničkoj utrci gledat će više od 80 posto ispitanika, a njih 44 posto vjeruje kako će u njoj pobijediti Clinton, dok je u Trumpovu pobjedu uvjereno deset posto manje ispitanika.

Njemački Deutsche Welle ističe kako će noćašnje prvo televizijsko sučeljavanje zbog više razloga ući u povijest. Prvi put, naime, u televizijskoj debati sudjeluje žena, a u tom sučeljavanju naći će se dva povijesno najneomiljenija kandidata.

Nekadašnji savjetnik u republikanskim predsjedničkim kampanjama Reed Galen ističe kako je predstojeće sučeljavanje 'biti ili ne biti' za oba kandidata, osobito stoga što se ne zna na koji će način nastupiti Trump koji izbjegava nastupe kao tradicionalni političar, već u svojim istupima nerijetko poseže za uvredama.

90-minutna rasprava bez pauza samo s jednom protivnicom za Trumpa će biti potpuno nov izazov, smatra profesorica političke retorike na teksaškom sveučilištu Jennifer Mercieca, ističući kako Trumpu u sučeljavanju s bivšom državnom tajnicom neće biti od pomoći njegova dosadašnja taktika 'zavaraj pa napadni'.

'Može se očekivati i Trumpov napad na voditelja ako mu ovaj postavi neugodna pitanja, čime će republikanski kandidat dobiti pljesak svojih pristaša, ali važnu skupinu neodlučnih birača neće pridobiti', smatra Galen i dodaje da birači od predsjedničkog kandidata očekuju konkretne prijedloge za rješavanje problema.

Clinton pak neće imati problema u formatu sučeljavanja zbog iskustva, no kako za Deutsche Welle pojašnjava Mercieca, demokratska kandidatkinja ne bi trebala previše ulaziti u pojašnjavanje, niti se ponašati ukočeno i prepotentno, čime odbija potencijalne glasače.

Inače, prema ispitivanjima javnog mnijenja, većina američkih birača smatra oba kandidata neiskrenima. Galen predviđa da će Clinton teško u tri predstojeća sučeljavanja opovrgnuti taj dojam, ali vjeruje da će se predstaviti kao sigurna i logična alternativa te kao vodeća osoba s iskustvom i temperamentom koji su nužni za jednog predsjednika države, no veliko je pitanje hoće li joj netko povjerovati.