HRVATIN O PRISLUŠKIVANJU MOBITELA

'Stvar nije bezazlena'

02.03.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Nekoliko tjedana otkada se Vrhovni sud pobunio protiv naputaka koje je sudovima dostavio šef Operativno-tehničkog centra Dinko Majić, o cijeloj aferi na sjednici Nacionalnog vijeća za korupciju progovorio je i sam šef Vrhovnog suda Branko Hrvatin

'Gospodin Majić je izrazio žaljenje zbog takvog načina i očito je to bio jedan nespretni način obraćanja sudbenoj vlasti bez očite namjere, bar sam ja to tako protumačio', prokomentirao je Hrvatin postupak Majića koji je krajem siječnja sudovima dostavio uputu prema kojoj podatke od telekomunikacijskih operatera mogu dobiti samo preko policije i OTC-a. Drugim riječima, Majić je u svojoj uputi na neki način zabranio sudovima da direktno od operatera traže podatke o izlistima telefonskih kontakata pojedinih telefonskih brojeva ili konkretnih mobilnih uređaja, što je dosad bio slučaj.

Stvar uopće nije jednostavna i bezazlena ako se dopusti da se razmaše. Zbog toga sam zatražio i mišljenje vijeća sudaca koje je odlučilo da će se postupati u skladu sa sadašnjom sudskom praksom', objasnio je Hrvatin. Od predsjednika županijskih sudova Hrvatin je zatražio i izvještaj o tome je li možda došlo do opstruiranja rada sudova, no kako su ga oni izvijestili, od Majićeve upute do reakcije Vrhovnog suda nije došlo do opstruiranja postupaka ili kašnjenja podataka.

Hrvatin se, izvještavajući Vijeće za korupciju o poduzetim antikorupcijskim mjerama iz domene Vrhovnog suda, pohvalio smanjenjem predmeta u radu, ali i poboljšanjem strukture predmeta. 'Ako imamo šumu i ako je pregusta, ne vidi se što je u njoj i ne vidimo tko sječe drvo. No ako prorijedimo šumu, što nastojimo sada napraviti, onda vidimo što se događa i želi li netko nekome eventualno pogodovati', kazao je Hrvatin

Članove Vijeća zanimalo je i što se događa s predmetima koji su pali u zastaru ili kojima to prijeti. 'Nisam zadovoljan, ali trend smanjivanja broja takvih predmeta je tu. Iduće godine broj takvih predmeta mislimo smanjiti za 50 posto', rekao je Hrvatin, a HDZ-ovka Ana Lovrin predložila je da se analizira zašto ti predmeti odlaze u zastaru da bi se otklonila sumnja da se nekome time pogoduje.

Što se pak tiče takozvanih uskočkih sudova, predsjednici tih sudova Hrvatina su uvjerili da su svi predmeti na kojima rade aktivni i da se radi maksimalnim intenzitetom. Požalio se Hrvatin pritom da, primjerice, Županijski sud u Zagrebu, odnosno njegov uskočki odjel ima problema s nedostatkom mjesta za održavanje rasprava, zbog čega se rasprave održavaju i u Palači pravde, a odnedavno i na Trgovačkom sudu u Zagrebu.