MATRA LONG

Studijska putovanja za edukaciju krim policije

08.04.2009 u 12:20

Bionic
Reading

U Ravnateljstvu policije danas je svečano otvoren projekt 'MATRA long' koji, kao drugu fazu reorganizacije kriminalističke policije, Ravnateljstvo provodi u suradnji s nizozemskom policijom

ZAGREB - Korisnici projekta, koji je vrijedan 300 tisuća eura i trebao bi se realizirati do prosinca iduće godine, su Ravnateljstvo, Uprava kriminalističke policije te USKOK, a po riječima voditelja projekta i načelnika Policijskoj nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Tihomira Kralja, projektom je obuhvaćeno 11 edukacija i tri studijska putovanja.

Kralj je izvijestio da je osnovni cilj projekta usmjeravanje rada kriminalističke policije po kriminalističko-obavještajnom modelu, onom na kojemu se temelje policijski sustavi europskih zemalja, a sve u svjetlu očekivanog novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) po kojemu policija i tužiteljstvo dobivaju nove ovlasti i nadležnosti, posebne vezano uz istragu.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan naglasio je da je dobra suradnja policije i tužiteljstva osnovni preduvjet dobrog rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije koji se, kaže, mjeri jedino pravomoćnim osuđujućim presudama. Po njegovim riječima, za organizirani kriminal je preko 97 posto osuđujućih presuda.

Napomenuo je da će, po novom ZKP-u, isključiva odgovornost za uspjeh kaznenog postupka biti na tužiteljstvu i policiji, te da stoga bez međuagencijske suradnje borba protiv organiziranog kriminala i korupcije neće dati očekivane rezultate.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Nienke Trooster i šef policije nizozemske regije Utrecht čestitali su Hrvatskoj na članstvu u NATO-u te izrazili nadu da će svoj doprinos sigurnosti i vladavini prava u Europi, u prilog čemu ide i reorganizacija kriminalističke policije, Hrvatska što skorije dati i kao članica EU.