BOLONJA PONOVO NA UDARU

Studenti FER-a protiv ispita za upis na diplomski studij

08.07.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Dvjestotinjak studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) prosvjedovalo je danas ispred zgrade FER-a tražeći ukidanje prijemnog ispita za diplomski studij koji je sada obvezan za sve prvostupnike kojima je trebalo više od četiri godine da završe preddiplomski studij.

Povod prosvjeda je nedavno objavljeni natječaj za upis u diplomski studij koji je raspisalo Fakultetsko vijeće FER-a. Na upisu bi se vrednovao prosjek ocjena u preddiplomskom studiju i vrijeme studiranja. Svi prvostupnici koji su studirali dulje od četiri godine moraju na prijemni ispit, koji će se održati u veljači iduće godine.

Studenti tvrde da takve odredbe nisu postojale kada su upisivali studij, jer su kao jedini kriterij bili navedeni ECTS bodovi, a ne vrijeme studiranja. Kažu i da na diplomskom studiju FER-a nema dovoljno mjesta za sve prvostupnike te da su stoga prevareni prilikom upisa.

Uz trubljenje, zviždanje i izvikivanje "FER nije fer!", studenti su nosili i transparente "Želite li izvrsnost, dajte izvrsnost!", "Ne želimo lagan, nego kvalitetan studij!", "Kada sam upisivao, nisam znao da je FER d.o.o.", te "Bolonja se stalno mijenja, promijenimo je nabolje".

Dekan FER-a Vedran Mornar začuđen je motivima prosvjeda i ne vidi razloge zašto bi netko tko trogodišnji studij ne završi u četiri godine, trebao biti oslobođen prijemnog ispita za upis u višu razinu. Kaže da nije riječ ni o kakvoj kazni, već o uobičajenoj proceduri jer je ograničen broj mjesta na diplomskom studiju, na koji dolaze i studenti s drugih sveučilišta.

"Mi na FER-u želimo izvrsnost, želimo postati najbolji fakultet elektrotehnike i računarstva ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, a to možemo postići samo poštujući kriterij selekcije", rekao je Mornar. Ističe i kako su prvostupnici FER-a vrlo traženi na tržištu.

"Sada kada se sve više ide prema neformalnom obrazovanju, naš prvostupnik koji je stekao kvalitetno generičko znanje tijekom trogodišnjeg preddiplomskog studija, vrlo je tražen na tržištu rada", ističe dekan.

Studenti pak tvrde da se radi o dogovoru i sprezi između tvrtaka i fakulteta jer poslodavac prvostupnika može platiti daleko manje od onoga koji završi diplomski studij.

Studentima okupljenima ispred FER-a podijeljeno je danas i otvoreno pismo Nezavisne studentske inicijative zagrebačkog Filozofskog fakulteta koja je prije dva i pol mjeseca organizirala petotjednu blokadu tog fakulteta.

Komentirajući ostavku resornog ministra Dragana Primorca, navodi se kako pritisak petotjedne blokade Filozofskog fakulteta nisu mogli navesti ministra da podnese ostavku, ali ga je na to navela "neupitan servilnost prema sebi nadređenima". Ocjenjuju i kako se SDP-ov prijedlog zakona o besplatnom obrazovanju, kojim, kako navode, ta stranka planira dobiti određene političke bodove, ne podudara s njihovim zahtjevom jer predlaže besplatno obrazovanje samo za redovite studente.