vojni časnik

Stuart Peach posebni britanski izaslanik za Zapadni Balkan

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2021 12:00
  • Objavljeno 02.12.2021 u 12:00
Stuart Peach

Stuart Peach

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je posebnog izaslanika svoje vlade za Zapadni Balkan postavivši na tu poziciju Sir Stuarta Peacha, visokog vojnog časnika i bivšeg načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Kako je navedeno u priopćenju britanskog Ministarstva vanjskih poslova objavljenom u četvrtak, ovo imenovanje dokaz je stalne britanske posvećenosti stabilnosti i napretku regije, a u Londonu očekuju da novi izaslanik u tome sudjeluje surađujući s političkim liderima zapadnog Balkana te sa saveznicima u SAD i Europi.

Sir Stuart Peach maršal je britanskog zrakoplovstva, a ranije ove godine okončao je mandat predsjedatelja Vojnog odbora NATO-a.

Velika Britanija do sada nije imala posebnog izaslanika za zapadni Balkan, gdje mir i stabilnost sada ugrožavaju najteža politička kriza u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma kao i neriješeni odnosi između Srbije i Kosova.

Uz angažman na jačanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, kako je navedeno u priopćenju, Peach ima zadaću promovirati jačanje demokratskih institucija i otvorenog društava, pomagati u suočavanju s organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima kao i poticati rješavanje problema poput ratnih zločina i nestalih osoba.

U slučaju BiH, kako je istaknuto, novi posebni izaslanik ima i zadaću poduprijeti rad visokog predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji Christiana Schmidta. U priopćenju izrijekom stoji kako taj njemački diplomat ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva, što je očevidna aluzija na pokušaje lidera bosanskih Srba Milorada Dodika te Rusije i Kine da ospore Schmidtov legitimitet.

Iz Foreign Officea podsjećaju na Schmidtovo upozorenje da je opstanak BiH sada pred najvećim prijetnjama te da postoji opasnost produbljenja sukoba u toj zemlji.

"Ujedinjeno Kraljevstvo duboko je predano europskoj sigurnosti. Zapadni Balkan suočen je s najvećom prijetnjom stabilnosti i sigurnosti u protekla dva desetljeća. Naša je odgovornost učiniti sve što možemo kako bi se očuvao ono što je postignuto mirom i dijalogom. Ne možemo dopustiti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti", kazao je britanski premijer Johnson u povodu imenovanja svog izaslanika za zapadni Balkan.

U odnosu na Kosovo Peach će imati zadaću poduprijeti dijalog između Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje Europske unije.       

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!