VRAĆA SE I DIJASPORA

Velike gužve na granicama Srbije sa susjednim zemljama: Mediji tvrde da je uzrok cijepljenje, no je li to baš tako?

27.03.2021 u 13:57

Bionic
Reading

Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) u subotu su izvijestili da su od ranog jutra velike gužve na četiri najfrekventnija granična prijelaza prema Srbiji, a pred dvoranom beogradskog velesajma stvorili su se veliki redovi u kojima stotine građana BiH čekaju na cijepljenje

Ovakve izvještaje donose i srpski mediji, koji javljaju kako se kolone formiraju i na graničnim prijelazima na ulazu iz Mađarske (Horgoš) te Hrvatske (Batrovci).

Ipak, vjeruje se da je uzrok ovim kolonama i činjenica da se mnogi građani balkanskih država odlučuju na putovanje iz zapadnoeuropskih zemalja, najkonkretnije Njemačke, koja je najavila da će uvesti ograničenja tijekom uskrsnih praznika.

Jučer su, naime, zabilježene i kilometarske kolone na graničnim prijelazima iz Njemačke prema Austriji.

Prema dostupnim informacijama građanima BiH kao i onima iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore u Srbiji nude cjepivo Covishield, indijsku inačicu AstraZenece.

Iz Vanjskotrgovine komore BiH tijekom dana su potvrdili da su oni u suradnji s Gospodarskom komorom Srbije za ovaj vikend organizirali cijepljenje gospodarstvenika iz BiH za što se prijavilo njih četiri tisuće.

Gospodarske komore zemalja u regiji također izvještavaju da će njihovi gospodarstvenici tijekom vikenda biti cijepljeni u Srbiji, pa je tako u Nišu dogovoreno cijepljenje čak 1500 gospodarstvenika iz Makedonije.

  • +29
Cijepljenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Prije desetak dana u bolnici u Užicu u Srbiji bilo je organizirano cijepljenje za sve suce i zaposlenike Ustavnog suda BiH.

BiH je do sada dobila tek 50 tisuća doza cjepiva Pfizera i AstraZenece, dok su vlasti u Republici Srpskoj za svoje građane nabavile još oko 40 tisuća doza ruskog Sputnjika V i naručile su ukupno pola milijuna doza.