ARGUMENTI PROTIV DEZINFORMACIJA

Stručnjaci podržali kolegicu pred napadom Željke Markić

30.11.2013 u 18:58

Bionic
Reading

Željka Markić, predstavnica udruge U ime obitelji, ne samo da otvoreno dezinformira kada govori o Zakonu o istospolnim zajednicama, nego i napada autoritete u pravnoj struci kada je riječ o pitanjima koja se izravno tiču bračnog referenduma koji će porezne obaveznike u nedjelju koštati 48 milijuna kuna iz državnog proračuna

Markić se u jučerašnjoj emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija obrušila na prof. dr. sc. Sanju Barić, predstojnicu Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, bez ikakvog povoda, nakon što ju je voditelj upitao što misli o Zakonu o istospolnim zajednicama.

Markićkin gnjev možda dolazi od toga što ju je profesorica Barić prokazala kao dezinformatora neki dan nakon što je na HRT-u javnosti govorila da 'taj zakon pruža sva građanska prava partnerima', da istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja, da se mogu posjećivati u bolnicama i još nekoliko praznih izmišljotina. Profesorica Barić to je nazvala običnom neistinom i u priopćenju objasnila da navedeni zakon priznaje samo dva prava - pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine, dakle pravo na diobu imovine nakon raspada zajednice.

Nakon voditeljeva pitanja Markić, umjesto da govori svoje laičko mišljenje o zakonu, oplela je po znanstvenom autoritetu profesorice Barić novim izmišljotinama da se profesorica ponaša kao aktivistica, da je prešla granice svoje pozicije, što je trajalo nekoliko minuta, a bio je pravi ispad, kako nam je potvrdila Marina Škrabalo, predstavnica GONG-a koja je u emisiji predstavljala razloge zbog kojih građani na referendumu trebaju glasati 'protiv' diskriminacije.

Zanimalo nas je daju li kolege profesorice Barić, ustavnopravni stručnjaci, podršku njenom stručnom nastupu u javnosti.

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak, profesor ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, smatra da su svi dosadašnji istupi profesorice Barić bili argumentirani, legitimni i utemeljeni u pravnim činjenicama, kojih se ticala tema ustavotvornog referenduma o braku.

'S kolegicom se mogu slagati ili ne u tim stavovima, ali apsolutno podržavam argumentiranu javnu raspravu o tome. Mi se ne moramo slagati, ali nikada se nećemo vrijeđati.'

Profesor na katedri ustavnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta doc. dr. sc. Đorđe Gardašević, očitovao se izravno o tome što je profesorica Barić navela u vezi posebnih prava osoba u istospolnim zajednicama, kako su one regulirane zakonom iz 2003, što je u spornom razgovoru na radiju i bio osnovni problem.

Profesor Gardašević kaže da je svaki dijalog dobar ako ne prelazi razinu dobre komunikacije bez osuda na osobnoj razini.

'Naravno, dajem apsolutnu podršku profesorici Sanji Barić u argumentiranoj raspravi o ovoj temi. Kolegica Barić uvijek u javnosti, a to se pokazalo i u vezi aktualnog referenduma, nastupa argumentirano. Radi se o egzaktnim i lako provjerljivim informacijama', rekao je doc. dr. sc. Gardašević.

Marina Škrabalo, predstavnica GONG-a, za razliku od Željke Markić, ocijenila je iznimno korisnim i pohvalnim sudjelovanje stručnjaka u javnim raspravama, jer se tako podiže njihova kvaliteta.

'Društveno je odgovorno da su stručnjaci aktivni i da nude svoje znanje, jer čemu bi ono služilo ako se ne koristi za donošenje odluka u javnosti? Zar bi se javna rapsrava trebala svoditi samo na neargumentirana mišljenja amatera? Pa to je san svakog populista i demagoga, da svi stručnjaci ostanu doma!' upozorila je Škrabalo.

Za Škrabalo, dugogodišnju aktivisticu civilnog društva, sudjelovanje stručnjaka u javnim raspravama je neprocjenjivo, pogotovo tijekom ovog referenduma dok je zakonski okvir kaotičan i nedorečen.

'Javni angažman stručnjaka u ovakvim javnim raspravama je neprocjenjiv, jer oni približavaju temeljne postavke našeg pravnog sustava građanima. A što se tiče Željke Markić, zaista je nevjerojatno da ona ima obraza napasti profesoricu, koja ju je ispravila da se javnost ne dezinformira. Mogla se barem ispričati ili bilo kako biti skrušena', rekla je Škrabalo.