SAVJET MINISTRA

Štromar: Javite se upraviteljima zgrada, država će sufinancirati dimnjake i bojlere

23.04.2020 u 17:31

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar nada se da će Hrvatska uspjeti revitalizirati gospodarstvo, a oko saniranja štete od potresa u Zagrebu kaže da će se provoditi natječaji za obnovu zgrada. Od ponedjeljka otvaraju trgovine građevinskim materijalom, a Štromar je za N1 kazao da vjeruje kako će građevina sigurno Hrvatsku izvlačiti iz gospodarske krize

'Mi smo uz ljude i građane i radimo sve da se opet vrate u stanove i da im život bude koliko toliko normalan, intenzivno radimo na tome, paralelno sa zakonom, osigurati dimnjake i da se pusti plin da ljudi imaju sanitarnu vodu i grijanje', rekao je Štromar za N1, dodajući da se i prema postojećim zakonima građani mogu početi pripremati i projektirati sanaciju oštećenih građevina.

Procedura pisanja zakona se nastavlja, a i među strukom se razilaze razmišljanja.

'Skoro nikad se ne slažemo, ali s gospodinom Bandićem se slažemo da građanima treba pomoći, a što se tiče procjene iznosa štete od 42 milijarde kuna struka je napravila tu procjenu. Ne znači da će biti točno takav trošak, ali moramo imati prvu preliminarnu procjenu', kazao je Štromar.

Na pitanje kako zaštititi građane od lovaca u mutnom kaže da je kod višestambenih zgrada odgovoran upravitelj zgrade kod odabira projektanata. Oko zamjene bojlera kaže da će država sufinacirati i izradu projekta i nabavu bojlera i sam popravak dimnjaka.

  • +8
Građani u strahu izašli na ulice nakon novog potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Damjan Tadić

'Javite se upravitelju zgrade, on mora pripremiti dokumentaciju,a država će pomoći', rekao je.

Očekuje da će na jesen početi velike obnove. Kaže da sa strrukovnim komorama rade na tome da se napravi izračun koliko maksimalno mogu biti troškovi projektanata, građevinaca itd., a kod odabira izvođača radova ići će se na javne natječaje.