NOVA MJERA VLADE

Strmota o godini staža majkama: Oksimoron je tjerati mlade ljude u mirovinu

11.12.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Nove TV, demograf i bivši državni tajnik za demografiju u Ministarstvu rada i socijalnog sustava Marin Strmota komentirao je novu interventnu mjeru vlade Andreja Plenkovića koji je obećao po godinu staža majkama svakog djeteta

'Malo je oksimoron motivirati mlade ljude da imaju djece s odlaskom u mirovinu. Ne vidim tu neki smisao, to mi više djeluje kao neki oblik klasične socijalne politike', rekao je Strmota, a prenosi Dnevnik.hr.

Prema Strmoti, prve tri demografske mjere bile bi fiskalna i administrativna decentralizacija državne uprave, a zatim - jasna stambena policija.

'reće bi bilo neka moderna obiteljska politika, usklađivanje poslovno obiteljskog života i vrlo jasnih novčanih naknada indeksiranih kroz vrijeme', rekao je Strmota, koji upozorava da je Hrvata toliko malo da bi svatko trebao imati troje djece.

  • +35
Konferencija "Demografske promjene u Europi: Praktična rješenja Europske komisije" Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Ne znam jesu li oni malo manje stručni ili tupavi, ali pretpostavljam da će europski demografi možda bolje znati što bi trebalo Hrvatskoj napraviti. Ako budu znali, ja ih pozdravljam', zaključio je Strmota.