STRUČNA ANALIZA

Strmota je neverbalno poslao poruku - dosta je, Murganić se opet nije snašla u kriznoj situaciji

20.02.2018 u 19:50

Bionic
Reading

Ostavka Marina Strmote, državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na konferenciji za medije na kojoj je resorna ministrica Nada Murganić predstavljala demografske mjere, šokirala je prisutne. Dok je Strmota, teška glasa, u kraćem uvodu izrazio uvjerenje da se predloženim mjerama neće ništa promijeniti, ministrica je stajala skamenjena i tek joj se dalo vidjeti malo crvenila u licu

Komunikologinja Nikolina Borčić smatra da je Strmota izjavu o otkazu  'poklonio' javnosti kao reakciju na demografske mjere, opisavši ih 'folklorom' i 'neozbiljnim'.

'Emotivno, argumentirajući svoj čin privatnom situacijom i verbalno i neverbalno je poslao poruku da je dosta. No, neovisno o njegovom afektivnom stanju tijekom davanja izjave, njegova temeljna poruka javnosti je usmjerena ka radu njegova ministarstva', kazala je Borčić.

Borčić smatra da se Murganić se ponovno nije snašla u kriznoj situaciji.

'Umjesto da se fokusira na događaj ona ima sklonost objašnjavati i opravdavati sugovornike kroz njihove društvene uloge. Pa smo nakon argumenta 'tako je to u braku', danas imali priliku čuti analogiju između mladosti, znanosti i nestrpljivosti', zaključila je Borčić.

Podsjetimo, nakon što Murganić predstavila mjere novinari su zaključili da su sve to čuli i prije tri mjeseca. Strmota se složio s tom konstatcijom i kazao da kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjeruje da će se išta riješiti ovakvim pristupom.

Marin Strmota Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Prije njihove konferencije za medije stigle su i crne brojke Državnog zavoda za statistiku, koje govore kako je 2017. nadmašila negativni rekord iz 2015. Prošle godine rodilo se 17.614 ljudi manje nego što ih je umrlo.