VOZAČ KAMIONA SMRTI

Stričak traži novo suđenje jer je HAC prikrio krađu tahografa

Bionic
Reading

Šest i pol godina nakon strašne nesreće u tunelu “Ledenik” na dionici Dalmatine između Masleničkog mosta i tunela “Sveti Rok”, gdje su pod kotačima tegljača poginule četiri osobe, danas 30-godišnji vozač kamiona Miljenko Stričak, koji u Lepoglavi služi zatvorsku kaznu od sedam godina i 10 mjeseci, zatražio je obnovu postupka i ukidanje presude Općinskog suda u Zadru

Tvrdeći kako je zadarski sud odbio razmatrati sve činjenice koje umanjuju njegovu odgovornost, od toga da tunel u vrijeme nesreće nije imao uporabnu dozvolu, pa do, kako tvrdi, propusta istražnog suca, Hrvatskih autocesta (HAC), te krađe tahografa, Stričak traži novo suđenje, o čemu će Vijeće Općinskog suda u Zadru raspravljati na zatvorenoj sjednici u srijedu, 20. veljače, piše Slobodna Dalmacija

'Riječ je o postupku zatvorenom za javnost, o kojem u ovom trenutku ne smijemo ništa kazati', rekla je Katarina Zdunić, glasnogovornica Općinskog suda, koji je Stričaka proglasio krivim što je riskantno i bezobzirno, s neizravnom namjerom, upravljajući tegljačem ušao u tunel “Ledenik” brzinom od oko 90 kilometara na sat, nakon čega je, ignorirajući niz prometnih znakova, te bez kočenja pokosio vozila ispred sebe.

Iako ga je Općinski sud u rujnu 2008. godine nepravomoćno osudio na osam i pol godina zatvora, drugostupanjski je sud djelomično prihvatio njegovu žalbu, te je na sjednici 2. studenoga 2009. preinačio kaznu i izrekao pravomoćnu presudu od sedam godina i 10 mjeseci zatvora.

Stričak iz Lepoglave, gdje služi petu godinu svoje kazne, tvrdi kako je presuda bila utemeljena na lažnim ispravama, krivotvorenim snimkama i lažnim, odnosno netočnim iskazima svjedoka i sudskih vještaka.

Tvrdi tako da tunel 'Ledenik' ni danas, šest godina nakon nesreće, nema uporabnu dozvolu, te da istražni sudac nije izdao nalog HAC-u da sačuvaju i sudu predaju snimke svih nadzornih kamera na dijelu autoceste na kojem se nesreća dogodila, čime je im omogućio da snimke izbrišu i spriječe dokazivanje činjenica.