PRAVOBRANITELJICA UPOZORILA

Strašno je kad sveučilišni profesor zagovara mržnju i kršenje zakona

02.11.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Zabrinjavajuća je činjenica da osoba koja radi u obrazovnom sustavu govori o homoseksualnosti kao o 'opredjeljenju', o ravnopravnosti spolova kao 'nametanju nove ideologije koja je sastavni dio ideologije kulture smrti', da javno izražava homofobne stavove i zagovara mišljenja koja su u direktnoj suprotnosti sa zakonima RH, s međunarodnim dokumentima pa i samim Ustavom RH, poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić povodom skandalozno primitivnih izjava zadarskog sveučilišnog profesora Ive Poljakovića

'HDZ je donio zakon o suzbijanju diskriminacije. I prema tom zakonu ja sad ne smijem reći da je homoseksualnost bolest. Mogu dospjeti u zatvor. Ali ja se ne bojim zatvora za istinu. Homoseksualnost jest bolest, a ne opredjeljenje' - ova je homofobna izjava zadarskog sveučilišnog profesora Ivana Poljakovića, voditelja Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru izrečene tijekom predavanje na temu 'Zdravstveni odgoj - pranje zuba ili pranje mozga' izazvala brojne pojedinačne reakcije studenata na internetskim forumima. S velikim se zakašnjenjem oglasio i Zbor studenata Sveučilišta u Zadru koji je pozvao 'sve relevantne institucije da reagiraju u skladu sa zakonom, a posebice Sveučilište u Zadru te Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova u čijoj je ingerenciji diskriminacija na osnovi spolne orijentacije'.

Promptno je reagirala i pravobraniteljica Ljubičić, koja je istaknula kako iz godine u godinu u svojim Izvješćima o radu hrvatskome Saboru naglašava da je neprihvatljivo da se i dalje u javnosti pojavljuju homofobne izjave javnih osoba te da ono što naročito zabrinjava je nedostatak javne osude takve diskriminirajuće prakse.

Naglasila je kako je izuzetno zabrinjavajuće to da jedan sveučilišni profesor zagovara kršenje zakona i nepriznavanje vrednota koje se njima štite i za koje se društvo RH opredijelilo. Ljubičić je podsjetila kako je ravnopravnost spolova prema Ustavu RH jedna od najvećih vrednota te da su prava seksualnih i rodnih manjina zajamčena hrvatskim zakonima i Rezolucijom o homofobiji Europske unije.

'Rezolucija o homofobiji uzela je u obzir međunarodne i europske obveze iz područja ljudskih prava, kao što su one sadržane u Konvenciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i u Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Mislim da je time jasno postavljeno da se ne može raspravljati o ljudskim pravima kao o nečemu što bi ovisilo o osobnom mišljenju pojedinca. Ono što je neophodno je da se onima koji niječu ljudska prava jasno da na znanje da su u krivu i da je takva praksa neprihvatljiva', pojasnila je.

Sveučilište u Zadru čiji je Poljaković zaposlenik za sada šuti. Rektor Ante Uglešić je odsutan, njegova tajnica na bolovanju, a prorektorova tajnica koja ju trenutačno mijenja nema ovlasti dogovarati termine rektorovih susreta s novinarima. Na stranu Uglešićeve obveze, bolest njegove tajnice i neradni dan na blagdan Svih svetih. Na stranu i činjenica da je Poljaković šokantnu izjavu izrekao na tribini političke stranke Hrast. Rektor je kao prvi čovjek Sveučilišta u Zadru morao reagirati promptno i među prvima, jer šutnja bi se mogla shvatiti kao odobravanje homofobnog ispada profesora Poljakovića.

Udruga GROZD (Glas roditelja za djecu), koja se u javnosti ističe po izrazito konzervativnim i katoličkim pogledima na spolni odgoj učenika, svojim današnjim očitovanjem o zdravstvenom odgoju kao homoseksualnoj propagandi u školama na (in)direktan način je dala potporu profesoru Poljakoviću.