U SLUČAJU PADA REŽIMA

Strašni scenariji koji bi mogli zahvatiti Sjevernu Koreju

02.02.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Izvješće koje je nedavno objavio RAND Corporation ističe niz nesretnih događaja koji bi mogli uslijediti ako Sjeverna Koreja, koja je već sada na klimavim nogama, iznenada doživi slom, prenosi Business Insider

Rizik od raspada Sjeverne Koreje raste otkako je vlast preuzeo Kim Jong-un u prosincu 2011. godine.

Dr.Bruce W. Bennet, stručnjak za sigurnost iz RAND-a, napominje: 'S obzirom na to da je Kim Jong-un u dvije godine izmijenjao sjevernokorejski vojni vrh onoliko puta koliko je to njegov otac učinio u 17 godina, sve je izvjesnije da bi Kim mogao postati meta atentata ili državnog udara nekoga od pripadnika visokog vojnog osoblja. Mnogi od njih već se vjerojatno boje za svoju budućnost i budućnost svojih obitelji, s obzirom na sjevernokorejsku brutalnost'.

Business Insider sažeo je sedam zabrinjavajućih mogućnosti koje su navedene u izvješću RAND-a.

1. Natjecanje između suparničkih frakcija u Sjevernoj Koreji moglo bi dovesti do ratne diktature

Sjevernokorejski režim potiče konkurenciju među svojim nižerangiranim generalima. Već postoji strah da će ovo natjecanje podijeliti vojsku u frakcije. Ako Kim Jong-un iznenada bude svrgnut, zemlja bi se mogla podijeliti na neprijateljske vojne zone. Na nekim teritorijima moguća je anarhija, slično trenutačnoj situaciji u Somaliji.

2. Borba za hranu i još gora humanitarna situacija mogla bi postati pravilo

Iznenadni kolaps države mogao bi dovesti do potpunog nestanka valute. Ako dođe do toga, sjevernokorejska elita mogla bi početi skupljati hranu u pokušaju da tako povrati svoje bivše bogatstvo. To će vjerojatno izazvati veliku glad u cijeloj zemlji.

3. Novi, podjednako tiranski, vojni režim mogao bi doći na vlast

Nemoguće je reći tko bi mogao preuzeti kontrolu nad Sjevernom Korejom ako Kim odjednom ode s vlasti. Vjerojatno je, međutim, da bi onaj tko bi uspio preuzeti vlast bio jednako brutalan kao Kim.

4. Južnokorejski pritisak za ujedinjenjem mogao bi dovesti do povećanog organiziranog kriminala

Ako Sjever zahvati anarhija, Južna Koreja mogla bi to shvatiti kao savršenu priliku za napad u ime ujedinjenja. Ako uspije, Južna Koreja će zamijeniti jedan veliki problem drugim. Sjevernokorejska vojska broji milijun ljudi koje treba reintegrirati u civilno društvo. Ako to ne učine, moglo bi doći do porasta pobune i organiziranog kriminala. Zemlja je, uostalom, već jedan od najvećih svjetskih čvorišta za proizvodnju 'metha'.

5. Oružje za masovno uništenje i nuklearni znanstvenici mogli bi se iskoristiti u terorističke svrhe

Za razliku od Iraka, Sjeverna Koreja ima oružje za masovno uništenje. Ako ga se ne uspije zadržati nakon što padne vlast, moglo bi biti prodano na crnom tržištu i izgubljeno.

6. Kina bi mogla završiti u vojnom sukobu s Južnom Korejom i SAD-om

Neki unutar vojske u Kini već imaju planove za uspostavu 50 - 100 kilometara tampon zone u Sjevernoj Koreji ako režim padne. Takva huškanja unutar kineske vojske mogla bi dovesti do pritiska za stvaranje cijele tampon države, što bi dovelo do vojnog sukoba s Južnom Korejom i SAD-om i njihovim pokušajima ujedinjenja.

7. Sjeverna Koreja mogla bi biti podijeljena na neprijateljske dijelove, poput Njemačke nakon Drugog svjetskog rata

Ako ne bude postignut dogovor između Južne Koreje i Kine, obje zemlje će htjeti prisvojiti što više sjevernokorejskog teritorija. Umjesto rata, mogu podijeliti zemlju i stvoriti još jednu demilitariziranu zonu, što bi zapravo samo produbilo aktualnu krizu.