najmanje glasova

Stranke su im osvojile mandat na izborima, no oni nisu zadivili birače

10.06.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Dok su neki osvojili mandat u Bruxellesu zahvaljujući desetinama tisuća glasova, ima i onih koji se ne mogu pohvaliti svojom popularnošću među biračima. Pobrojali smo kandidate koje glasači jednostavno nisu prepoznali

Svega 763 glasa na jučerašnjim izborima za Europski parlament dobila je stranka Javno dobro te je s 0,10 posto potpore birača bila zadnja po popularnosti. Stranka je to koja se, između ostalog, zalaže za očuvanje Jadranskog mora, ali i zaštitu pomorskog dobra, vode i okoliša. Na njenoj listi bio je Renato Cottiero te je ujedno dobio najmanji broj glasova na europskim izborima, samo njih sedam.

Samo glas više, točnije osam osvojenih glasova, imali su Katica Džijan Lilion iz Pravedne Hrvatske, Janja Babok iz Hrvatske stranke građanskog otpora te Sebastijan Berišić iz Pokreta za modernu Hrvatsku.

Kada su u pitanju glavni igrači na europskim izborima, odnosno stranke koje su uspjele osvojiti mandate, i na njihovim listama bilo je onih koji se ne mogu pohvaliti brojem preferencijalnih glasova.

Na HDZ-ovoj listi najmanje glasova, njih 1043, dobio je bivši ministar rada i aktualni HDZ-ov saborski zastupnik Marko Pavić. Osvojio ih je svega 0,40 posto.

Na listi SDP-a i partnera najmanje glasova, samo 340, osvojila je Vedrana Mišković, v.d. predsjednice SDP-a Zadarske županije.

Samo 168 glasova s liste Domovinskog pokreta osvojila je članica Predsjedništva te stranke i predsjednica osječkog DP-a Jasenka Ricl, poduzetnica čiji obrt djeluje na području kulture i kreativne industrije, kulturnog turizma te održivog razvoja.

Borna Lozo (30) na listi Možemo bio je najmlađi kandidat i kao 10. na listi osvojio je najmanje glasova, njih 183. Neki ga se možda sjećaju s parlamentarnih izbora, na kojima je bio drugi na listi Možemo u 11. izbornoj jedinici, u kojoj je glasala dijaspora.

Spomenka Đurić s tzv. Fair play liste, koju su činile liberalne opcije, osvojila je svega 73 glasa, iako je na njoj bila pozicionirana kao treća. Radi se o članici SDSS-a i aktualnoj državnoj tajnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, a koja očito neće još dugo biti na toj poziciji s obzirom na uvjet DP-a da SDSS ne može sudjelovati u vlasti.

Kada je u pitanju Most, kojemu su neke ankete uoči izbora predviđale mandat, najmanje glasova, njih 84, osvojila je Željka Ilijaš Baričević, Mostova vijećnica u Skupštini Virovitičko-podravske županije.

Novom mandatu u EP-u nadao se i Mislav Kolakušić, no njegova je lista neslavno propala. Najmanje glasova na njoj, samo 11, dobile su njegova asistentica u EP-u Ivana Stampf te Nensi Krupić, nekadašnja članica Živog zida.

sve osim nogometa

Učitavanje...