JEDNOGLASNO

Strankama 60 milijuna kuna, 7 više nego lani

MITO KORUPCIJA NOVAC KUNE

MITO KORUPCIJA NOVAC KUNE

Izvor: tportal.hr / Autor: arhivski foto

Ove će godine parlamentarne stranke i zastupnici nacionalnih manjina za svoj rad dobiti gotovo sedam milijuna kuna više iz državnog proračuna nego lani

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav bez ikakve rasprave jednoglasno je donio odluku da 11 političkih stranaka i četiri zastupnika nacionalnih manjina za svoje aktivnosti u ovoj godini dobiju ukupno 60,5 milijuna kuna. To je oko 13 posto više nego lani. U to nisu uračunate njihove plaće, nego su to dodatna sredstva namijenjena za politički rad na terenu. Lani je to porezne obveznike stajalo 53,7 milijuna kuna, piše Jutarnji list

Prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, dotacije stranakama iznose 0,056 posto sredstava tekućih izdataka proračuna iz prethodne godine. A kako svake godine raste državni proračun, istodobno rastu i izdvajanja za zastupnike u Saboru.

Lani je svaka stranka po zastupniku dobivala oko 343.000 kuna, a ove je godine taj iznos narastao na 387.000 kuna.

I ove godine najviše će novca dobiti dvije najbrojnije stranke - HDZ, gotovo 26 milijuna, te SDP, 22,4 milijuna. Slijede HNS sa 2,8 milijuna, HSS sa 2,4 milijuna te SDSS, IDS i HDSSB s po 1,2 milijuna kuna. HSLS-u s dva zastupnika pripast će 774.000 kuna poreznih obveznika, a stranke s jedinim zastupnikom - SDAH, HSU i HSP - dobit će po 387.000 kuna. Isti iznos odobren je i manjincima Furiju Radinu, Denešu Šoji i Nazifu Memediju, a samo će Zdenka Čuhnil, zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine, dobiti nešto više, oko 425.000 kuna, zbog 10 posto dodatka na “podzastupljeni spol u Saboru”.

Na jučerašnjoj sjednici nitko od zastupnika, ni vladajućih ni oporbenih, nije spomenuo mogućnost da se zbog nastupajuće krize političke stranke odreknu dotacija za ovu godinu, tako smanje opterećenje proračuna i uštede više od 60 milijuna kuna poreznih obveznika. Samo je vanjski član Odbora Branko Smerdel predložio da Odbor još jednom naglasi da se “sredstva moraju koristiti sukladno zakonu, s obzirom na neka ranija iskustva”.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi